NavMenu

Pregovori o adaptaciji SSP - Približeni stavovi BiH i EU

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 16.03.2016. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Druga runda pregovora između delegacija Evropske komisije i BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, u Briselu je juče okončana približavanjem pozicija članova delegacije BiH s nivoa zajedničkih organa i EK, iako se s ovim stavovima ne slaže RS.

Kako je, naime, rekao Miljan Erbez, član pregovaračkog tima BiH iz RS, stav RS jeste da u ovom trenutku poljoprivreda i prehrambena industrija Republike Srpske nisu spremne za prilagođavanje SSP-a zahtjevu EU. Erbez je dodao da su predstavnici EU o tome već upoznati. On je istakao i da se cijela delegacija iz BiH ne slaže da bude uvedena retroaktivna primjena sporazuma od 1. jula 2013, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, što bi podrazumijevalo, na neki način, vraćanje svih carina koje su dosad naplaćene.

- Obično se to u trgovinskim sporazumima ne vraća direktno, nego se radi neka kompenzacija s uvozom nove robe, što je neprihvatljivo za cijelu delegaciju BiH - rekao je Erbez, dodajući da je nova runda pregovora zakazana za kraj aprila.

Inače, pozicije koje je u Briselu delegacija BiH prezentovala predstavnicima EU usvojene su 9. marta u Vijeću ministara BiH.

- Te pozicije su sa zahtjevima da bude usvojeno fazno prilagođavanje za dio proizvoda koji su najosjetljiviji, što je kratkoročno dobro, ali će dugoročno imati negativan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju u BiH, prehrambenu industriju i uopšte zaposlenost u ovom sektoru, ne samo u Republici Srpskoj, nego i cijelom poljoprivrednom sektoru u BiH - rekao je Erbez.

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
On je naveo da su juče u Briselu održani protesti poljoprivrednika iz zemalja članica EU, da su ulice bile pune traktora i da to možda govori o nekim poljoprivrednim politikama u EU.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, izjavio je da BiH treba da podrži domaću proizvodnju, upozorivši da za riječ "zaštita" u Briselu nema razumijevanja, ali da svi u BiH treba da podrže domaću proizvodnju na različite načine.


- Pregovarački tim će vjerovatno da ima još dosta sesija i tako i treba da bude dok se ne postigne obostrano zadovoljavajući dogovor. A dok se pregovara, nadležnim vlastima u BiH preporučujem da ne gledaju samo šta će da uadi pregovarački tim, nego da sjednu i da pomognu poljoprivrednom sektoru u BiH. Jednog dana ćemo liberalizovati u potpunosti sve tarifne linije. Suština postojanja Evropske komisije je liberalizacija i slobodno tržište, što znači da bismo, ako bi nas sutra pozvali u EU, šta bi onda rekli, morali da izvršimo potpunu liberalizaciju - rekao je Šarović, dodajući da su podsticaji u entitetima za 30 posto manji nego što su bili prije četiri-pet godina.

- Gdje to vodi? Znači, poljoprivrednom sektoru mora se u stvarnosti pomoći i podržati ih, ukoliko želimo da budu konkurentni - rekao je Šarović.

Predsjedništvo BiH prije nekoliko sedmica usvojilo je novi pristup pregovorima o adaptaciji i pristalo na princip tradicionalne trgovine, koji je jedan od ključnih uslova za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.