Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.03.2016.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za veću konkuretnost regiona nužna saradnja država - Poseban akcenat na bilateralnoj uzajamnosti o vraćanju PDV-a

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Na "Kopaonik Business Forumu" jedan od panela bio je onaj o "Regionalnoj saradnji i unapređenju konkurentnosti".

Panel je vodio predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež, a učesnici panela su bili predstavnici privrednih komora regiona (Makedonije, BiH, Crne Gore) kao i Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.

Mirko Vincetić iz bosanskohercegovačke kompanije "IMO Junior" je kao aktivan posmatrač panela podržao ujedinjene napore komora regiona da zajedničkim djelovanjem unaprijede poslovnu saradnju unutar regiona. On je istakao da je preteča sadašnjeg uticajnog Nordijskog veća ministara, bila upravo Asocijacija privrednih komora nordijskih zemalja.

Suština diskusija ovog Panela odnosila se prijedloge kako da se ukinu administrativne i druge prepreke država regiona u cilju njihove bolje međusobne saradnje, kako bi ta saradnja pospiješila pojedinačnu konkurentnost svake od država regiona, kao i kako bi pojedinačno povećanje konkurentnosti doprinelo povećanju konkurentnosti čitavog regiona.

Kako se navodi u saopštenju Vicentića, jedan od zaključaka ovog panela odnosi se na poziv svim državama regiona da uspostave bilateralnu uzajamnost o vraćanju PDV-a što će doprineti povećanju konkurentnosti. Pozitivan primer je Srbija jer je uspostavila bilateralnu uzajamnost sa svim državama regiona, kao i sa Turskom. Negativan primer je Bosna i Hercegovina koja nema uspostavljenu uzajamnost niti sa ijednom od država regiona. Razlog tome se nalazi u činjenici da je podzakonski akt Pravilnik o PDV-u BiH derogirao zakonom normirana prava iz Zakona o PDV-u BiH. Potpuno je nejasno zašto Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne usvoji Prijedlog Twinning grupe EU o izmjeni Pravilnika o PDV-u i na taj način stvori uslove za neuporedivo veću konkurentnost kompanija iz BiH. Izmena Pravilnika omogućiće pravni okvir da BiH uspostavi uzajamnost sa svim državama Regiona.

Hrvatska treba da uspostavi uzajamnost sa Makedonijom, sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, a Slovenija treba da uspostavi uzajamnost sa Bosnom i Hercegovinom.

U cilju povećanja konkurentnosti Koridora 10, Hrvatska treba da uspostavi uzajamnost sa Turskom. To bi doprinijelo da Koridor 10 na cijeloj trasi puta kroz bivšu Jugoslaviju bude neuporedivo konkurentniji od Koridora 4 (Rumunija-Bugarska) i to za sve kamione iz Turske, Makedonije i Rumunije.

Istovremeno, sve države regiona treba da uspostave uzajamnost sa Švajcarskom i 11 država EU, koje insistiraju na tzv. uzajamnosti o vraćanju PDV-a. To su: Mađarska, Grčka, Italija, Španija, Portugal, Poljsla, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Njemačka.

Pozitivan primer je Makedonija koja je uspostavila uzajamnost sa Njemačkom, Švajcarskom, Bugarskom i Poljskom.

Prijedlog ovog zaključka o uspostavi uzajamnosti je došao od Mirka Vincetića iz kompanije "IMO Junior" iz BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.