NavMenu

Odluka ECB-a dalje obara kamate u BiH - Krajnji efekat mogao bi pozitivno uticati i na domaću privredu

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 13.03.2016. 16:50
Komentari
Podeli

(Foto: ecb.europa.eu)
Najnovija odluka Evropske centralne banke (ECB) da smanji kamatne stope reflektovaće se i na bankarski sektor u BiH, pa bi tako u narednom periodu moglo doći do dodatnog, ali postepenog, pada kamatnih stopa na kredite i depozite u BiH, smatraju domaći bankari.

Naime, ECB je u četvrtak smanjila osnovnu kamatnu stopu sa 0,05% na nulu kako bi dala podsticaj ekonomiji Evrozone. Ova odluka, iznenađujuća za finansijska tržišta, odmah je dovela do slabljenja evra prema dolaru za jedan procenat.

Pored toga, ECB je istovremeno proširila program otkupa imovine na 80 mlrd EUR mjesečno sa dosadašnjih 60 milijardi i smanjila kamatu na depozite na minus 0,4 % sa minus 0,3%, što znači da će ubuduće naplaćivati više ostalim bankama za čuvanje novca u ECB.

Kako je pojašnjeno, ECB pokušava da riješi problem preniske inflacije, što je pojava koja je nepovoljna po ekonomski rast, jer utiče na smanjenje potrošnje.

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, rekao je da se u ovom slučaju radi o jednom fenomenu ovog vrlo turbulentnog vremena.

- Vjerovatno ECB želi podstaći ulaganja, rast ekonomije i tome slično - rekao je Mišić.

Govoreći o konkretnim efektima ovako deprimiranih kamatnih stopa ili po nekim tržišnim teorijama ekonomski potpuno neshvatjivih, rekao je da će očigledno cijena kapitala i dalje padati.

- Sve to će, svakako, uticati i na ekonomiju BiH i bankarstvo. Mi već nekoliko mjeseci, pa i godina unazad, imamo blagi pad kamatnih stopa posebno na depozite, ali i na kredite, što je sigurno refleksija svega što se dešava i u Evrozoni - rekao je Mišić.

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
On je dodao da ova najnovija odluka ECB-a samo još malo više podstiče pad kamatnih stopa u BiH, kako pasivnih, tako i aktivnih.

- Šta će biti krajnji rezultat svega, da li će to biti stimulativno za kompanije i sve one koji treba da uzimaju kredite i koji će uzimati kredite, moglo bi se reći da hoće - kazao je Mišić.

Pored toga, on je rekao da tu ima još niz otvorenih pitanja koja se mogu dovoditi u vezu s ovom odlukom ECB.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SWOT, rekao je da ECB ovom odlukom pokušava da podstakne privrednu aktivnost i ističe da je to, prema njegovom mišljenju, prvi put u istoriji da je kamatna stopa došla do nule.

- Znači, bukvalno daju vam novac samo da vratite taj isti novac. To ima jednu malo dublju priču koliko je to uopšte dobro - smatra Đogo.

Ipak, on kaže da ukoliko Evropa postigne efekat koji želi, a to je da se evropska privreda održi i krene naprijed, onda bi to indirektno moglo imati pozitivan uticaj na BiH. To potkrepljuje time što je BiH najpovezanija upravo s evropskom privredom i da rast njihove agregatne tražnje za BiH znači neke mogućnosti izlaza. Govoreći o uticaju na kamatne stope u BiH, on je rekao da ne misli da postoji direktan uticaj i da će ta odluka preko noći da smanji kamatne stope u BiH.

- Naše banke imaju veoma visok nivo likvidnih sredstava i da postoje klijenti, oni bi to već plasirali. Uzimati dodatna sredstva, a ne imati kome da ih plasira, neće u suštini niko - kazao je Đogo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.