NavMenu

Poskupio dug RS - Zbog porasta kamatnih stopa zaduženje veće za 49 mil KM

Izvor: Glas Srpske Subota, 12.03.2016. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Kratkoročno zaduživanje RS putem trezorskih zapisa poskupjelo je ove godine u odnosu na prošlu, jer su porasle kamatne stope.

Srpska je u ovoj godini nastavila lanjski trend emisije trezorskih zapisa. U prošloj godini je izvršeno 11 emisija trezorskih zapisa i pet emisija obveznica RS u ukupnom iznosu od 408,32 mil KM. Zaduživanje tim putem poraslo je za 49,05 mil KM ili 13,65% nego u 2014. godini. Ministarstvo finansija RS je od početka godine tri puta emitovalo trezorske zapise, a do kraja prvog polugodišta planirane su još tri emisije od kojih je prva zakazana za 16. mart.

Za razliku od većine prošlogodišnjih aukcija u kojima su kamatne stope bile ispod ili neznatno iznad jedan odsto, Srpska se ove godine zaduživala znatno skuplje, jer su kamate u svim slučajevima premašile granicu od 2%. Prvom ovogodišnjom emisijom trezoraca koji dospijevaju na naplatu godinu poslije dana emitovanja prikupljeno je 20 mil KM uz kamatnu stopu od 2,04%. U narednoj aukciji, koja je na Banjalučkoj berzi obavljena sredinom februara, prodati su trezorski zapisi vrijedni 28,6 mil KM sa rokom dospijeća od samo mjesec i uz kamatnu stopu od 2,07%. Posljednja emisija obavljena početkom sedmice bila je vrijedna 14,8 miliona. Trezorski zapisi iz te emisije na naplatu dospijevaju za šest mjeseci, a prodati su uz kamatnu stopu od 2,5%.

Direktor brokerskog društva "Eurobroker" iz Banjaluke Boris Majstorović kaže da RS novac prikupljen emisijom trezorskih zapisa koristi za održavanje tekuće likvidnosti.

- Ministarstvo finansija RS ne nalazi interes u emisiji dugoročnih obveznica, jer je sva pažnja usmjerena na najavljeni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Zbog toga se odlučuju na kratkoročno zaduživanje - kaže Majstorović.

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Banke, osiguravajuća društva i investicioni fondovi u trezorskim zapisima vide dobru priliku za zaradu uz niske stope rizika, ali je problem zasićenje ponude i ograničen potencijal investitora.

- Tržište je trenutno zasićeno, jer se RS na ovaj način zadužuje prečesto pa se i u narednom periodu mogu očekivati slične visoke kamatne stope kako bi privukli investitore - smatra Majstorović.


Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac kaže da je rast kamatnih stopa na trezorske zapise prvenstveno izazvao pad povjerenja investitora.

- Veliki broj emisija ukazuje na veliku potrebu za zaduživanjem, što dovodi u pitanje sposobnost emitenta da u roku servisira dug, a to smanjuje interes investitora - kaže Grabovac i dodaje da se i u narednom periodu može očekivati trend rasta kamatnih stopa, jer će i kupci dužničkih hartija od vrijednosti iscrpiti slobodna sredstva za investiranje.

Rekordno niska kamata

Rekordno niska kamatna stopa na trezorske zapise od 0,82% ostvarena je na 35. aukciji na Banjalučkoj berzi početkom oktobra prošle godine. Tada su prodati šestomjesečni trezorski zapisi u vrijednosti od 10 mil KM.

Ovogodišnje emisije trezorskih zapisa RS

Datum aukcije - Vrijednost - Rok dospijeća - Kamatna stopa

28. januar - 20 mil KM -12 mjeseci- 2,04

15. februar - 28,6 mil KM - 1 mjesec - 2,07

7. mart - 14,8 mil KM - 6 mjeseci - 2,5


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.