NavMenu

Milomir Kovačević Strašni, Hadžan Konjo i Mirsad Fazlagić dobitnici Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva

Izvor: Oslobođenje Petak, 11.03.2016. 10:05
Komentari
Podeli

Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva ove godine dobili su Milomir Kovačević Strašni, Hadžan Konjo i Mirsad Fazlagić. Nagradu za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobilo je Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka, a Ključ grada Sarajeva dobio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Ovu odluku donijeli su vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, na prijedlog organizacionog odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade. U organizacionom odboru koji je razmatrao pristigle prijave bili su Miroslav Živanović, Velija Katica, Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Drago Jurić, Slaven Kovačević, Sanja Lazar, Tarik Drina, Igor Kamočaji, Edin Mustafić, Predrag Puharić, Salih Selmanović i Dženana Zlatar.

Tako je Sarajevska pahuljica pripala učenici Ilmi Kazazić, prvoj bh. paraolimpijki u alpskom skijanju, i I2 razredu Osnovne škole "Osman Nakaš" koji je naučio znakovni jezik. Zahvalnica Grada biće uručena učiteljicama Saneli Ljumanović i Anisi Šetkić - Sendić.

Nagrada za djelovanje u oblasti kulture i umjetnosti pripala je Milomiru Kovačeviću Strašnom kojeg je predložila Umjetnička galerija BiH. Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. Fotografijom se počeo baviti sa 17 godina u Univerzitetskom fotoklubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim i sportskim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada.

Dr. Hadžan Konjo dobitnik je nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Konjo je završio Fakultet zdravstvenih studija na kojem je stekao zvanje magistra zdravstvene njege i terapije, dok je na Fakultetu poslovne ekonomije stekao i zvanje magistra ekonomije. Trenutno je doktorant na Fakultetu zdravstvenih studija, na kojem od 2012. izvodi nastavu iz tri stručna predmeta - Osnovi kliničke prakse, Zdravstvena njega u hirurgiji i Zaštita i njega u urgentnim stanjima. Bio je učesnik i predavač na domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima visokog ranga. Član je Uređivačkog kolegija međunarodnog zdravstvenog časopisa "Rauche". Od 1980. stalno je zaposlen na UKCS-u, Klinika za ortopediju i traumatologiju.

Mirsad Fazlagić dobitnik je nagrade iz oblasti sporta. Fazlagić je rođen 4. aprila 1943. u Čapljini. Karijeru je počeo 1957. igrajući za "Borac" iz Čapljine. 1959. prelazi u FK "Željezničar".

Fazlagić prelazi 1960. u gradski rival FK "Sarajevo", za koje je odigrao 450 utakmica. Od aktivnog igranja fudbala oprostio se na Koševu protiv "Sporting Lisabona" u utakmici koja je završila 2:2.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 19 utakmica. Debitovao je 31. marta 1963. protiv reprezentacije Belgije u Briselu. Bio je kapiten jugoslovenske reprezentacije na Evropskom prvenstvu 1968. u Italiji, kada su osvojili srebro nakon poraza od domaćina Italije na stadionu Olimpico u Rimu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.