Izvor: eKapija | Petak, 11.03.2016.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH uređuje oblast nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem

(Foto: Marian Weyo/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom "E" kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije u ovoj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Riječ je o reformskom zakonu kojim Bosna i Hercegovina uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te osigurati čvršću saradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se, između ostalog, propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom. Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom. Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.