NavMenu

INA spaja svoje kompanije u BiH

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 15.11.2007. 08:11
Komentari
Podeli

Uprava hrvatske naftne kompanije INA odlučila je da reorganizuje svoje poslovanje u BiH, a u sklopu tog plana "Interina" biće pripojena "Holdini".

INA Zagreb je stoodstotni vlasnik obje sarajevske kompanije, koje su do sada poslovale odvojeno, a poslije njihovog spajanja zadržeće i stoodstotni udio u "Holdini". Pripajanje "Interine" biće obavljeno prenošenjem cjelokupne imovine i obaveza kompanije na "Holdinu", koja će postati njegov pravni nasljednik, a "Interina" će biti ugašena.

Tihomir Fajdetić, generalni direktor "Holdine", izjavio je za "Nezavisne" da je INA ovu odluku donijela kako bi racionalizovala svoje poslovanje u BiH.

"Odluke o pripajanju `Interine` kompaniji `Holdina` donesena je kako bi INA u BiH poslovala racionalnije, efikasnije i transparentnije. Do sada nije bilo uslova za objedinjavanje našeg poslovanja u BiH, ali sada su stečeni uslovi za taj proces. Očekuje nas mnogo posla, kojeg iziskuje ovakva transformacija", istakao je Fajdetić.

Uprava INA zadužila je "Interinu" i "Holdinu" da im dostave plan reorganizacije i revidirane računovodstvene izvještaje zaključno sa 30. septembrom ove godine i da o njemu odmah obavijeste svoje povjerioce, kako bi odluka o njihovoj reorganizaciji i pripajanju stupila na snagu.

INA je jedna od glavnih igrača na naftnom tržištu BiH. Osnovna djelatnost "Holdine" je posredovanje, spoljna i unutrašnja trgovina čvrstim, tekućim i gasovitnim gorivima, a "Interina" se bavi trgovinom naftom i naftnim derivatima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.