NavMenu

Za izgradnju I transverzale u Sarajevu biće potrebno više od 200 mil KM

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 10.03.2016. 15:47
Komentari
Podeli

(Foto: Ellica/shutterstock)
Koja dionica će se prva graditi u sklopu I transverzale u Sarajevu zavisi od rezultata analize troškova, koje će u narednom periodu po zaduženju Vlade Kantona Sarajevo (KS) izraditi Zavod za izgradnju KS i Direkcija za puteve KS.

Na posljednjoj sjednici Vlade KS usvojen je prijedlog da se zaduži Zavod za izgradnju i Direkcija za puteve KS koji u što skorijem periodu treba da završe analizu orijentacionih troškova za pripremu izgradnje I transverzale, te Ministarstvu saobraćaja KS dostaviti informaciju o mogućnostima izgradnje zamjenskih stambenih objekata u sklopu eksproprijacije zemljišta.

Kada će početi izgradnja I transverzale zavisi od dostavljenih informacija o troškovima izgradnje za svaku poddionicu.

Sarajevska I transverzala ima ulogu povezivanja Sjeverne longitudinale (kod Željezničke stanice) sa budućim Gradskim autoputem (u Velešićima) i naposljetku sa Vogošćom uz povezivanje sa autoputem A1.

Početak prve dionice I transverzale je s raskrsnice ulica S. S. Kranjčevića i Sjeverne longitudinale do veze s magistralnom cestom M-18 u Hotonju. Na ovom potezu je pet poddionica ukupne dužine blizu 5 km. Na tih pet poddionica postoji više zahtjevnih objekata, a najzahtjevniji je tunel Kobilja Glava dužine 0,7 km. Procijenjena vrijednost građevinskih radova za svih pet poddionica iznosi blizu 150 mil KM, od čega je sam tunel procijenjen na 60 mil KM, ne računajući troškove eksproprijacije.

I transverzala se potom nastavlja od Hotonja, odnosno veze s magistralnom cestom M-18 do Jošanice, odnosno raskrsnice za Tuzlu i vezu na autocestu A1, ukupne dužine također 5 km. Procijenjena vrijednost ove dionice, prema idejnom projektu, iznosi više od 60 mil KM, ne računajući eksproprijaciju.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Zavoda za izgradnju KS, još uvijek se čeka zvanični zahtjev Ministarstva saobraćaja KS, nakon čega će se početi sa analizom troškova.

- Mi smo još prije mjesec dana tražili od Općine Centar da nam dostave potrebnu dokumentaciju s podacima za tri parcele u naselju Šip, gdje bi se trebali graditi zamjenski objekti u sklopu eksproprijacije. Dok se to ne dogodi ni Zavod za izgradnju ne može dati mišljenje Vladi KS o troškovima pripremanja građevinskog zemljišta i o mogućnostima izgradnje zamjenskih stambenih objekata - istakli su za Klix.ba iz Zavoda za izgradnju KS.

Još uvijek ne postoje zvanični podaci o tome koliko će stambenih objekata biti izgrađeno, kao ni njihova tačna lokacija.

Za eksproprijaciju zemljišta biće potrebno oko 70 mil KM, ali ta sredstva se ne smiju obezbjeđivati kreditnim putem.

Sarajevska I transverzala bit će kategorisana kao magistralna cesta, a njena izgradnja će u velikoj mjeri rasteretiti gradski saobraćaj, zbog čega se početak radova na njenoj izgradnji željno iščekuje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.