Izvor: Capital | Četvrtak, 10.03.2016.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mali akcionari blokirali projekte "Aerodroma RS" - Nije odobreno kreditno zaduženje od 7 mil KM kod IRB RS

(Foto: Teodora Brnjoš)
Skupština akcionara JP "Aerodromi RS" Banjaluka nije odobrila kreditno zaduženje ovog preduzeća u iznosu od 7 mil KM, kod Investiciono-razvoje banke (IRB) RS, a koje je trebalo da bude iskorišteno za izgradnju novog kargo centra, proširenje aerodromske zgrade i nabavku opreme.

Do neusvajanja te odluke, koju je odobrila i Vlada RS, došlo je na posljednjoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara ovog preduzeća zbog toga što su dva akcionara najavila mogućnost korištenja prava nesaglasnog akcionara ukoliko bude usvojena ova odluka. Tada su pojedini učesnici na sjednici istakli da nisu očekivali ovakav stav malih akcionara, s obzirom na strateški značaj ovog preduzeća, ali i da ovakav stav malih akcionara pokazuje njihovu zloupotrebu prava kojom koče razvoj strateških preduzeća, te rade protiv interesa građana i same RS.

U međuvremenu menadžment ovog preduzeća je izvršio određene izmjene s ciljem rješavanja ove situacije, te će ova odluka opet biti na novoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara "Aerodroma RS", koja je zakazana za 4. april ove godine.

Očekivanja menadžmenta su da bi direktor ovog preduzeća na sjednici trebalo da dobije saglasnost da s Fondom za razvoj i zapošljavanje RS, koga zastupa IRB RS, zaključi ugovor o dugoročnom kreditu i ugovor o zasnivanju hipoteke pred nadležnim notarom, na nekretninama u vlasništvu preduzeća "Aerodromi RS".

S obzirom na to da je na dnevnom redu te sjednice donošenje odluke o raspolaganju imovinom velike vrijednosti, u obavještenju o održavanju sjednice naglašeno je da akcionari koji budu glasali protiv donošenja odluka koje se tiču zaduženja i hipoteke (nesaglasni akcionari) imaju pravo na procjenu i naknadu vrijednosti, odnosno otkup svojih akcija od akcionarskog društva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima RS.

Miroslav Janjić, direktor JP "Aerodromi RS", izrazio je nadu i uvjerenje da će ova odluka biti donesena na narednoj sjednici Skupštine akcionara.

(Foto: Teodora Brnjoš)
- U odnosu na prošlu sjednicu Skupštine, jasnija je situacija u vezi sa svim tim, odnosno jasnije je ko i na koji način zastupa svoje interese. Vidjećemo kako će to sve skupa izgledati, ne mogu da se bavim spekulacijama - rekao je Janjić.

Naveo je da je na posljednjoj sjednici, kada nije usvojena ova odluka, postojala mogućnost takozvanog nesaglasnog akcionara, pa je većina akcionara odlučila da se to sve ispita i da imaju kompletne podatke o svemu. Iz ovog preduzeća je ranije rečeno "Nezavisnim" da će kreditna sredstva prevashodno biti namijenjena za tri cjeline.

Prva je prostorno-planska dokumentacija, koja je neophodna da prati sve planirane sadržaje. Sa druge strane, neophodno je proširiti aerodromsku zgradu jer postojeća ne zadovoljava, te napraviti sadržaje kargo objekta za podršku kargo saobraćaju koji je veoma značajan sa ovog aerodroma od prošle godine. Kao treću cjelinu naveli su nabavku aerodromske opreme, pa bi tako trebalo nabaviti jurišno vatrogasno vozilo, cisternu za avio i mazivno gorivo, agregat za proizvodnju struje, zatim viljuškar, detektor eksploziva i metal detektor.

Inače, treba napomenuti da je JP "Aerodromi RS" prošlu godinu završilo s pozitivnim finansijskim rezultatom, odnosno sa dobiti od 281.574 marke, što je skoro dvostruko više u odnosu na 2014. godinu, kada je iznosila 142.616 KM. Janjić je rekao da je njegovo lično opredjeljenje da stalno budu pozitivni i da je to prva orijentacija.

- Dalje ćemo biti oprezni. Planiraćemo i htjeti da ispunimo planove i sve što prebacimo preko plana, smatraćemo još boljim rezultatom od planiranog, što samo po sebi jeste - rekao je Janjić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE