Izvor: eKapija | Srijeda, 09.03.2016.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalna saradnja ključna za napredak Zapadnog Balkana

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Regionalna saradnja važna je za napredak svih zemalja Zapadnog Balkana, jer imaju zajedničke probleme, a ujedno samo kao region mogu biti konkurentne u privlačenju investicija, ocjena je jučerašnjeg anela na temu "Regionalna saradnja i unapređenje konkurentnosti", koji je održan na Kopaonik biznis forumu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da nastavak strukturnih reformi, borba protiv korupcije i drugi izazovi koji predstoje, nisu samo problemi Srbije i neće ih rješavati svaka zemlja samo na nacionalnom nivou, već je neophodno da se to učini u saradnji sa regionom. Naglasio je da je važno da se region Zapadnog Balkana pretvori sa prostora iz kojeg se odlazi u prostor na kojem se ostaje.

Čadež je podsjetio da su privredne komore, u okviru Berlinskog procesa, pokrenule inicijativu i osnovale Komorski investicioni forum, u koji su uključene sve privredne komore regiona, i članice EU Hrvatska i Slovenija. Taj Forum, po riječima predsjednika PKS-a, nije institucija koja postoji samo na papiru već je pokrenula konkretne projekte u cilju da region kroz saradnju bude još uspješniji u ekonomiji, prenosi "Tanjug".

- Imamo zajedničke neprijatelje, a to su loša konkurentnost naših kompanija, visoka stopa nezaposlenosti i još uvijek neizgrađeni poslovni ambijent koji bi omogućio privredi da se više razvija - objasnio je Čadež.

On je posebno je ukazao na zajednički problem visoke stope nezaposlenosti, koja u prosjeku u regionu iznosi oko 22% , a ponajviše nezaposlenosti mladih, čiji udio nezaposlenih je čak 42%.

Predstavnik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Momir Tošić naglasio je da su komore najjači kohezioni faktor, i da bi trebalo da budu primjer drugima po pitanju regionalne saradnje. Kao primjer regionalne povezanosti on je naveo da BiH ostvaruje najveću spoljnotrgovinsku razmjenu sa Hrvatskom i Srbijom, a da je među prvih pet investitora tri zemlje regiona.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski takođe je ukazao da je neophodna regionalna saradnja privrede, dodajući da ima još sijaset sektora gdje još ona nije dovoljno razvijena.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković istakao je da ga ne čudi što je poslovna zajednica optimističnija od građana regiona po pitanju napretka, jer privrednici znaju kroz šta su prolazili posljednje dvije decenije, i prije svega da nije bilo nikakve saradnje među zemljama.

Biznis je, po njegovim riječima, bio gušen sa svih mogućih adresa. Privredne komore, kao neko ko je ostatak, izuzetno organizovanog jugoslovenskog komorskog sistema, pokušavale su i krajem devedesetih godina da ukažu na neophodnost prije svega regionalne saradnje i udruživanja privrede u smislu objedinjavanja ponude i tražnje, ali i prostora kao jedinstvene investicione destinacije, objasnio je Mijušković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.