Izvor: seebiz.eu | Utorak, 08.03.2016.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BMW za 100. rođendan lansirao automobil budućnosti

Ilustracija
Njemački automobilski gigant BMW obilježio je 7. marta, posebnom manifestacijom u Minhenu, svoj 100. rođendan, čime je počela slavljenička godina za ovu kompaniju.

Na konferenciji za novinare, koja je prethodila proslavi, BMW je predstavio futuristički koncept automobila nazvan "Vision next 100", kojim se najavljuje sljedećih 100 godina.

- Kompanija se konstantno razvija i u pojedinim situacijama je samu sebe mijenjala. To će nastaviti da radi i u budućnosti - izjavio je predsjednik BMW-a Harald Kruger.

Riječ je o prvom od četiri ključna koncepta koje će ova kompanija predstaviti u ovoj godini, prenosi britanski list "Telegraf".

Iako je naglasak stavljen na njegovu sposobnost automatskog upravljanja, "Vision next 100" će takođe pružiti vozaču mogućnost da preuzme kontrolu.

Prema ocjenama portala "Motoring Research", automobil "Vision next 100" sa četvoro vrata, dizajniran pod uticajem hibridnog sportskog modela "i8", pruža uvid u autonomne automobile, sa nultom emisijom štetnih gasova, koji će biti aktuelni u narednih 20 do 30 godina.

- Tokom procesa razvoja modela "Vision next 100", glavni cilj nije bilo stvaranje autonomnog vozila, već visoko personalizovanog vozila koje u potpunosti zadovoljava svaku potrebu vozača - navodi se.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.