NavMenu

GIKIL ponovo u vlasništvu države - Raskinut ugovor sa indijskom firmom GSHL

Izvor: Indikator Nedjelja, 06.03.2016. 20:35
Komentari
Podeli
Na vanrednoj sjednici Skupštine "Global Ispat Koksne Industrije" Lukavac u petak, 4. marta, je raskinut ugovor sa indijskom firmom GSHL zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, višemilionskog duga i kriminala.

Od sada ovu firmu potpuno kontroliše država koja je većinski vlasnik. Da bi se sačuvalo hiljadu radnih mjesta, država mora hitno pronaći novog strateškog partnera, izvijestila je FTV.

Zbog višemilionskog kriminala i gubitka od 230 mil KM, GSHL je isključen iz zajedničkog društva, čiji je većinski vlasnik državni "Koksno-hemijski kombinat" iz Lukavca.

- Nije se mogla više tolerisati njihova bahatost, neulaganje, 100-postotno upravljanje, mobing nad ljudima, nepriznavanje vlasti ni države, ni drugog osnivača, ničega - ističe Zuhdija Hasanhožić, direktor KHK-a.

Odlučnost Vlade TK-a i KHK-a da zaustave propadanje ovog industrijskog giganta iznenadila je indijske investitore koji su GIKIL doveli pred stečaj.

- Mislim da je to nešto što je se moralo desiti. Jedna strana krenula je da donosi jednostrane odluke, drugoj strani nije preostalo ništa - kaže Suad Dubravić, zamjenik generalnog direktora GIKIL-a.

U Sindikatu su zadovoljni i smatraju da je ovakvu odluku trebalo donijeti mnogo ranije.

- To se desilo nakon osam godina, a trebalo je mnogo ranije. U svakom slučaju moralo je doći do ovog trenutka, a da će biti problema - biće. Nadam se da pošteno radeći i sa jednom dobrom upravom možemo sačuvati hiljadu radnih mjesta - poručuje Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a Lukavac.

Radnici su zadovoljni što su se, kako kažu, riješili kriminala.

Novi nadzorni odbor čine predstavnici Vlade i KHK-a. Imaju zadatak da što prije imenuje novog generalnog direktora, koji bi što prije trebao da pronađe novog stranog strateškog partnera kako bi se nastavila proizvodnja i sačuvala radna mjesta. GSHL je već najavio tužbu nadležnom sudu, što bi moglo da uspori pronalaženje drugog strateškog partnera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.