Izvor: B92 | Subota, 05.03.2016.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zmijski otrov lijek za Alchajmerovu bolest?

(Foto: JPC-PROD/shutterstock.com)
Zmijski otrov pomaže u razgradnji amiloidnog plaka u mozgu koji je sinonim za Alchajmerovu bolest, otkrili su naučnici sa Univerziteta "Monash" u Melburnu. Naime, molekuli iz zmijskog otrova aktiviraju enzime u mozgu koji podstiču njegovo oslobađanje od toksičnih proteina.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do nastanka novih terapija koje će spriječiti napredovanje bolesti još dok se nalazi u početnoj fazi, piše "Medical Express".

Toksični protein amiloid beta, za koji se vjeruje da uzrokuje nastanak Alchajmerove bolesti, kod zdravih ljudi se razgrađuje odmah, prilikom formiranja. Međutim, kod oboljelih pacijenata, aktivnost enzima koji ragrađuju amiloidne proteine je ometena. Toksični protein se vremenom taloži u naslage (plak).

Farmaceutske industrije su do sada pokušavale da proizvedu lijek koji će podstaći enzime na delovanje, ali nedavno otkriće odvelo je istraživanje na sasvim suprotnu stranu – ka direktnoj eliminaciji plaka.

Naučnici su u laboratorijskim uslovima uspjeli da proizvedu sintetičku verziju molekula u zmijskom otrovu koji razgrađuje amijeloidne naslage i sproveli testiranja na pacijentima. Rezultati su pokazali da sintetički molekuli imaju isto dejstvo kao prirodni molekuli iz zmijskog otrova.

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Nature Scientific Reports".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.