NavMenu

Vlada FBiH: IDA kredit za projekat putne infrastrukture i bezbjednosti

Izvor: Fena Ponedjeljak, 12.11.2007. 14:55
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici dala je saglasnost na prihvatanje kredita Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) u iznosu 25 miliona dolara za BiH od kojih se 50 % odnosi na Federaciju BiH.

Sredstva će se koristiti za finansiranje Projekta putne infrastrukture i bezbjednosti čiji su ciljevi smanjenje troškova korisnika na prioritetnim dionicama magistralnih i regionalnih putnih mreža, unapređenje investicionog okvira za bezbjednost na putevima i modernizacija održavanja puteva.

Projekat će biti implementiran od 2008. do 2011. godine pod sveukupnom odgovornošću entitetskih direkcija za puteve putem postojećih timova za imlementaciju projekata unutar njih.

Rok vraćanja kredita je 20 godina, uključujući deset godina grejs perioda, a kredit će se otplaćivati polugodišnje. Servisni troškovi iznose 0,75 % godišnje, troškovi na nepovučena sredstva 0,5 % godišnje.

Predloženo IDA finansiranje će se koristiti za rehabilitaciju izabranih puteva 19 miliona dolara, bezbjednost na putevima pet miliona dolara, tehničku podršku i izgradnju kapaciteta jedan milion KM.

IDA je od potpisivanja Daytonskog sporazuma dala svoj doprinos finansiranju za transportni sektor u BiH kroz četiri projekta.

U okviru Projekta za hitnu rekonstrukciju transporta (Transport 1), u protuvrijednosti 35 miliona dolara, finansirane su popravke na magistralnoj trensportnoj mreži u cijeloj zemlji, posebno na putevima, mostovima, tunelima, te željeznici, Sarajevskom aerodromu i gradskom saobraćaju.

Drugi projekt za hitnu rekonstrukciju transporta (Transport 2), vrijednosti 39 miliona dolara, finansirao je daljnju rehabilitaciju magistralne putne mreže uz podršku za uspostavljanje aktivnosti održavanja puteva u oba entiteta. Njime je bila obuhvaćena i rekonstrukcija tunela i mostova.

Projekt za upravaljanje putevima i bezbjednost (Transport 3), u protuvrijednosti 30 miliona dolara, bio je fokusiran na održavanje, rehabilitaciju puteva i unapređenje bezbjednosti na magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži. Obuhvatio je i rekonstrukciju mostova, osvjetljenje u mnogim tunelima, te institucionalno jačanje entitetskih direkcija za puteve.

Projekt za omogućavanje trgovina i transporta u jugoistočnoj Evropi, u protuvrijednosti 11 miliona dolara, finansirao je unapređenja na tačkama graničnih prijelaza i jačanje carinskih uprava.

Ukupni napori koji zajedno ulažu BiH, EBRD, EIB i Svjetska banka inicijalno se procjenjuju na oko 210 miliona dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.