Izvor: Klix | Četvrtak, 03.03.2016.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Traži se način finansiranja - Projekat "Airport Centar Sarajevo" još uvijek na čekanju

Projekat najavljivan još 2011. godine "Airport Center Sarajevo" (ACS), u okviru kojeg se trebao izgraditi veliki kompleks uz Međunarodni aerodrom u glavnom gradu BiH, nije se pomjerio s "mrtve tačke". Iz nadležne firme koja rukovodi ovim projektom kazali su za Klix.ba kako se od ACS-a nije odustalo, već da su radovi privremeno stopirani.

"Klix" podsjeća, "Airport Centar Sarajevo" se trebao prostirati na 30.800 metara kvadratnih uz kojih bi se nalazio i kinocentar veličine 3.000 metara kvadratnih sa sedam do devet dvorana. Otvorenje je bilo planirano 2013. godine.

- Projekat "Airport Centar Sarajevo" je još uvijek aktuelan, međutim, zbog problema koje ima država a koji se odražavaju na svaki vid finansiranja većih projekata, privremeno smo stopirali naše radove. Ukratko, trenutno radimo na izmjeni plana i programa razvoja projekta gdje se intenzivno radi na zatvaranju finansijske konstrukcije - rekao je za Klix.ba Amer Bekan, izvršni direktor firme "Airport centar" koja posjeduje i upravlja ovim projektom.

Bekan je istakao kako nisu u mogućnosti precizirati bilo kakav dinamički plan nastavka radova kao ni koji je rok za otvorenje jer traže način na koji bi finansirali ovaj zahtjevni projekat.

- Ono što možemo reći je, da smo u pregovorima o eventualnom partnerstvu sa fondom, sa kojim već sarađujemo dugi niz godina na našim ostalim projektima u Evropi. Firma "Karimpol Group" je jedna od vodećih development kompanija u jugoistočnoj Evropi i mi ćemo i dalje nastaviti ulaganja u naše projekte u BiH, a ACS samo je jedan od njih - rekao Bekan.

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Kada je projekat najavljivan, investitori "Karimpol Groupa" su kazali kako je već iznajmljeno 60% prodajnih površina, a u šoping centru su se trebali naći brendovi kao što su "Zara", "Bershka", "Stradivarius", "Pull&Bear", "Inditex", "New Yorker", "Oviesse", "Delhaize" i "Sport Life".

Manji suvlasnički udio u ovom projektu imao je i JP "Međunarodni aerodrom Sarajevo", ali je on prodat firmi "Airport centar" 2012. godine.

- Ranije najavljivanu izgradnju poslovnog centra ACS nije planirao niti finansirao JP "Međunarodni aerodrom Sarajevo", već privredno društvo "PC Proactiv" iz Sarajeva koje je kasnije promijenilo naziv u "Airport centar" Sarajevo. U punoj nadležnosti i odgovornosti navedenog privrednog društva bilo je da se, u skladu sa njihovim planovima, izgradi "Airport Centar Sarajevo" - rekla je za "Klix" Edita Sulejmanović, viša stručna saradnica u Sektoru upravljanja sistemima "Međunarodni aerodrom Sarajevo".

Gradnja je ponovo najavljivana u medijima 2013. godine kada su istaknuti detalji da će iz centar biti i veliki parking sa 1.500 mjesta, te da će biti osigurani autobusi koji će voziti na relaciji ACS do tramvajske stanice i obližnjih naselja i nazad.

Nažalost, ovaj projekat koji bi bio značajna ekonomska injekcija zbog zaposlenja većeg broja stanovnika, za sada ostaje samo misao pretočena u slova i crteže na papiru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.