Izvor: Federalna.ba | Srijeda, 02.03.2016.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosanska Krupa uspješno prošla BFC certificiranje

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Bosanska Krupa uspješno je prošla certificiranje za povoljno poslovno okruženje - BFC. Time je postala četvrta po redu jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH i jedna od rijetkih u regiji koja se može pohvaliti međunarodnim certifikatom koji joj, uz ostalo, osigurava mjesto i na najvećim internet poslovnim pretraživačima.

Smanjenje birokracije, povećanje transparentnosti, dostupnost podataka, formiranje poslovnog vijeća, skraćeno trajanje postupka pribavljanja građevinskih i drugih dozvola.

- Od 12 osnovnih i 80 dodatnih kriterija zaista nije bilo jednostavno riješiti i napraviti takav ambijent kakav mi danas imamo u općini Bosanaka Krupa - rekao je Ćazim Kasić, predsjedatelj OV Bosanska Krupa.

- Tu smo poboljšali svoje usluge, uredili određene dokumente, napravili kvalitetne baze podataka vezano za imovinu općine, za indikatore određene, posložili određene procese unutar općine, uradili smo kvalitetno istraživanje - rekla je Esma Hergić, referentica za lokalni razvoj Općine Bosanska Krupa.

Rezultat istraživanja su i konkretni pokazatelji o neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada, što će se korigirati već prilikom sljedećeg upisa u srednje strukovne škole, kao i Akcijski plan zapošljavanja.

- Mislim da je to jedan od bitnijih pomaka u toj sinergiji da bismo spriječili ono što nas danas sve pogađa, a to je odljev naše pameti - rekao je gospodarstvenik Sead Mujagić.

- Zaista smo imali investicije, mjere se u desetinama milijuna maraka, samo u oblasti privrede, najviše metalne industrije, međutim, sad nam se javljaju i drugi investitori - ističe Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

Reforma javne uprave dala je rezultate. A za dvije godine slijedi obnova BFC certifikata.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.