NavMenu

"Google" može prepoznati gdje je fotografija snimljena

Izvor: eKapija Utorak, 01.03.2016. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Svemoćni "Google" ne samo da može pretražiti Internet i pronaći slike slične zadanoj, ili pak prepoznati što se nalazi na određenoj fotografiji koristeći "računalni vid", nego od sada može pogoditi i lokaciju na kojoj je neka fotografija snimljena. Njihova najnovija tehnologija nazvana je "PlaNet" i zasniva se na neuronskoj računalnoj mreži koja ima sposobnost za tzv. duboko učenje, prenosi "Manager".

Tim koji je razvio ovaj sustav podijelio je kartu svijeta u više od 26 tisuća kvadranata, te u njih smjestio preko 91 milijun fotografija. Koristeći analizu sadržaja tih fotografija i njihov geotag, sustav "PlaNet" naučio je što se gdje u svijetu nalazi. Sada je sustav sposoban za bilo koju fotografiju odrediti lokaciju njezinog snimanja, i to samo na temelju sadržaja fotografije.

Nakon prvog testiranja sustav je oko 48% fotografija smjestio na ispravan kontinent, oko 29% njih u pravu državu, za 10% prepoznao je i grad, a 3,6% fotografija smjestio je čak i u pravu ulicu. Iako to možda ne zvuči zapanjujuće precizno, u veb igri "GeoGuess" sustav je redovito pobjeđivao ljude u lociranju fotografija.


Možda najimpresivniji je podatak o veličini cijelog "PlaNet" softvera. Za rad mu je potrebno tek 377 megabajta radne memorije, što znači da bi ga se moglo bez problema pokrenuti i na pametnom telefonu, prenio je "Manager".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.