Izvor: Glas Srpske | Utorak, 01.03.2016.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Područne ambulante u Banjaluci radiće do kraja 2016.

(Foto: shutterstock.com)
Uprkos činjenici da je u ambulantama porodične medicine u mjesnim zajednicama: Kuljani, Česma, Ada, Paprikovac i Motike broj registrovanih građana ispod minimuma, one će ostati na raspolaganju pacijentima do kraja ove godine.

Pravilnik koji uređuje ovu oblast predviđa da jedan tim porodične medicine ima 2.000 korisnika dok je u ovim ambulantama do sada registrovano ukupno 3.779 građana.

U Gradskoj upravi su potvrdili da je grad za svih pet ambulanti produžio ugovore o zakupu u 2016. godini.

Objasnili su da je to urađeno sa ciljem da se održi dostupnost usluga primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

- Pozivamo građane ovih mjesnih zajednica, koji se liječe u drugim ambulantama, da se preregistruju u ambulante u njihovim mjesnim zajednicama, kako bi podržali njihovo dalje postojanje - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da su zajedno sa Domom zdravlja u Banjaluci i predstavnicima mjesnih zajednica u prethodnom periodu preduzeli niz aktivnosti kako bi tu situaciju promijenili ali bez puno uspjeha.

Podsjetili su da je u 2015. godini Grad u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS izgradio dvije ambulante u naseljima Bočac i Borkovići te da je ove godine planirana izgradnja objekta ambulante u Donjim Kolima.

Podaci Doma zdravlja potvrđuju da je u ovim ambulantama i dalje registrovan mali broj građana.

- Od ukupno 3.779 građana najviše je registrovano na Paprikovcu 1.068, Motikama 850, Kuljanima 838, Česmi 791 i Adi 232 - rekli su u Domu zdravlja.

Ambulanta u Kuljanima otvorena je 2010. godine, a u Motikama, Česmi, Adi i na Paprikovcu 2012. godine. Budžetom grada za ovu godinu predviđeno je da će novac za zakup prostora ambulanti biti izdvajan iz budžetske stavke tekući grant JZU "Dom zdravlja" koji iznosi 221.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.