Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 29.02.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kokošija jaja iz Zenice i Tuzle opasna po zdravlje - Češka NVO "Arnika" istraživala uticaj teške industrije na hranu u BiH

Članovi Udruženja "Eko forum" Zenica i nekoliko ekoloških organizacija oglasili su se saopštenjem u kojem su javnosti prezentovali dio rezultata istraživanja nekoliko ekoloških organizacija o kvalitetu domaćih prehrambenih artikala.

Oni ističu da stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni posebno treba biti oprezno pri konzumaciji kokošijih jaja koja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu.

Monitoring kvaliteta domaćih kokošijih jaja proveli su Češka nevladina organizacija "Arnika" i njeni partneri iz Zenice, Tuzle, Srbije i Crne Gore. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana da bi se utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

- Istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošijim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove hemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu za masnoće u ljudskom tijelu. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara "ArcelorMittal" Zenica i termoelektrana "Tuzla" - ističe ekspert za postojane organske polutante iz Češke nevladine organizacije "Arnika" Jindrich Petrlik.

Navedene kompanije su vjerovatno dominantni izvori teških metala i opasnih postojanih organskih polutanata, a ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica i lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke koje mogu djelimično zaštititi njihovo zdravlje.

(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Potrošnju domaćih kokošijih jaja trebalo bi svesti na minimum dok državni organ vlasti ne nametnu uslove za smanjenje zagađenja iz industrije, navodi se u saopštenju.

- "ArcelorMittal" Zenica već duže od godinu dana radi bez važećih okolinskih dozvola. Građani sada znaju koliko je opasan utjecaj zagađenja na prehrambene proizvode i na zdravlje. Naši organi vlasti su i dalje odgovorni za postepeno trovanje stanovništva - ističe u saopštenju predsjednik "Eko foruma " Zenica Samir Lemeš.

Kako se navodi u saopštenju, novo istraživanje je potvrdilo direktnu vezu između spaljivanja ogromnih količina uglja bez efikasnih industrijskih filtera i kontaminacije životne sredine.

Koordinator energetske kampanje "Centar za ekologiju i energiju Tuzla" Denis Žiška navodi da pod takvim okolnostima izvoz električne energije možda i nije baš najbolja strategija za BiH.

Studija je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenske limite iz Evropske unije, za koje se smatra da su dozvoljene granice bezbjednosti.

Istovremeno, industrijska postrojenja koja rade u područjima iz kojih su uzeti uzorci, predstavljaju glavne izvore zagađenja, navodi se u saopštenju Udruženja "Eko forum" Zenica.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE