NavMenu

RS: "Strabagu" odobrena izgradnja mreže autoputeva vrijedna 3 mlrd EUR

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.11.2007. 09:20
Komentari
Podeli


Komisija za koncesije Republike Srpske juče je Vladi RS dala zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora sa austrijskim građevinskim koncernom "Strabag" o izgradnji mreže autoputeva, vrijednim blizu tri milijarde evra, potvrđeno je "Nezavisnim" u Komisiji.

Odobrenjem Komisije otvoren je put za potpisivanje ugovora sa Austrijancima, godinu nakon što je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju načinjen prvi korak ka konkretizaciji najveće poslijeratne investicije u RS.

"Izvještaj Komisije, koja je odobrila okvirni ugovor sa "Strabagom", proslijeđen je Vladi, koja će ga razmatrati u naredni četvrtak, nakon što ga pregledaju članovi Odbora za privredu", izjavio je Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije.

Ugovorom je dogovorena izgradnja mreže autoputeva i brzih puteva u dužini od 432 kilometra, u približnoj vrijednosti od 2,9 milijardi evra. Uprkos ranijim sporenjima iz FBiH, ugovorom je, između ostalog, predviđeno da "Strabag" gradi 48 kilometara koridora 5C, u dijelu koji prolazi kroz RS.

Predviđeno je da Austrijanci ubiru putarinu u narednih 30 godina sa mogućnošću produženja na 15 dodatnih godina, pošto će neke od dionica, predviđenih za izgradnju, biti isplative tek u dugoročnoj perspektivi.

Austrijanci su se obavezali da će izgraditi sve pravce koji su navedeni u memorandumu o razumijevanju, dok Vlada, sa svoje strane, u koncesiju unosi autoput Banjaluka - Gradiška, čija izgradnja mora biti završena do 2009. godine. Taj put će, kako je navedeno u ugovoru, u potpunosti isfinansirati Vlada.

Okvirnim ugovorom nisu definisani rokovi za izgradnju svih pravaca, a taj dio bi, kako se očekuje, tek trebao biti dogovoren.

U Vladi očekuju da će ovakav prijedlog ugovora dobiti podršku Dodikovog kabineta. Kako se očekuje, okvirni ugovor sa "Strabagom" mogao bi biti potpisan u narednih dva do tri mjeseca.

Pored autoputa Banjaluka - Gradiška (33 km), predviđena je izgradnja sljedećih pravaca: Banjaluka - Kupres (110 km, do granice sa FBiH), Banjaluka - Doboj (72 km), Banjaluka - Novi Grad (71 km), Doboj - Jakeš - Bijeljina - granica sa Srbijom (98 km) i dio koridora 5C (48 km).

Vladi će pri sklapanju konačnog ugovora pomagati nezavisni konsultant, kako bi se, kako su i ranije navodili iz Vlade, izbjegle greške koje bi mogle koštati milione. Još nije poznato ko će to činiti, pošto još nije odlučeno da li će to biti "Delloitt & Touche" ili "Luis Berger", koji su ušli u posljednji krug tendera. Očekuje se da bi konačna odluka mogla biti donesena ovih dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.