Izvor: Capital | Petak, 26.02.2016.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Razvoj stakleničke proizvodnje na bazi geotermalnih izvora - Holandska firma "Green house" zainteresovana da ulaže u Bijeljinu

(Foto: Martien van Gaalen/shutterstock.com)
U delegaciji lokalne uprave Zrenjanina koja je juče posjetila Bijeljinu bili su i stručnjaci holandske firme za izradu staklenika "Green house" koji su zainteresovani za ulaganje u razvoj stakleničke poljoprivredne proizvodnje u regionu.

Predstavnik ove firme Roni Ku rekao je novinarima da su bijeljinski geotermalni izvori sa temperaturom vode od 75 stepeni Celzijusovih odlična osnova za stakleničku proizvodnju, jer omogućavaju uštedu energenata u proizvodnji koja je zaštićena od loših uticaja vremena.

Prema njegovim riječima, u Holandiji se zbog visokih cijena energenata staklenici kombinuju uz industriju.

Potencijalnim investitorima gradski čelnici predstavili su privredni potencijal Semberije, kao i olakšice za ulagače.

Šef gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Bijeljina Mile Pejčić rekao je novinarima da su na prvom sastanku sa predstavnicima holandske firme "Green house" razmijenjena iskustva o mogućnostima za iskorišćavanje geotermalnih izvora u poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema procjeni stručnjaka, ovaj energent omogućava efikasan i isplativ uzgoj cvijeća i povrća u staklenicima, ali je ovakva proizvodnja u Bijeljini za sada vrlo mala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.