NavMenu

Na crnoj listi "Šuma RS" 585 preduzeća - Dug težak 33 mil KM

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.02.2016. 13:44
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Na najnovijoj crnoj listi "Šuma RS" nalazi se 585 kupaca koji ovom preduzeću duguju oko 33 mil KM.

Na listi nepouzdanih kupaca nalaze se preduzeća iz Srpske, FBiH, Crne Gore, ali i veliki broj firmi iz Srbije koje ovom preduzeću nisu izmirile dugovanja za preuzetu robu.

U "Šumama RS" naglasili su da su za sva nenaplaćena potraživanja podnesene tužbe, te dodali da su najveći dužnici stare državne pilane koje "Šumama RS" duguju više od 14 mil KM.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić ističe da se radi o preduzećima koja su preuzimala robu od 2007. pa sve do 2013. godine, a koju na kraju nisu platila.

- Za jedan dio dugovanja potpisani su sporazumi o reprogramu potraživanja i nadamo se da ćemo bar taj dio uspjeti da naplatimo - rekao je Marić i dodao da bi bili zadovoljni kada bi od ukupnog iznosa spornih potraživanja naplatili 5-6 miliona KM.

On je objasnio da je ove godine u odnosu na početak 2014. povećan broj kupaca na "crnoj listi" za oko 40.

- Crna lista kupaca proširena je isključivo zbog toga što pojedine firme nisu bile evidentirane kao dužnici u 2014. godini. Od tih kupaca smo očekivali da će isplatiti novac za preuzetu robu, ali do toga nije došlo, zbog čega su i oni zaslužili da se nađu na listi nepouzdanih partnera - kazao je Marić.

Na "crnoj listi" nalazi se veliki broj preduzeća koji je ugašen, tako da je to još jedan dokaz da će sporna potraživanja "Šuma" najvećim dijelom ostati nenaplaćena.

Kada je riječ o prethodne dvije godine, Marić je naglasio da nije bilo sumnjivih i spornih potraživanja.

- Naplativost za preuzetu robu u 2014. godini iznosila je 97,6 odsto, a i preostala dugovanja naplaćena su kroz garancije banaka, dok je u prošloj godini naplativost iznosila 100% - kazao je Marić i dodao da u prethodne dvije godine "Šume RS" nisu bile dovedene u situaciju da ne mogu naplatili novac za isporučenu robu.


U "Šumama RS" naglasili su da robu u prethodne dvije godine isporučuju isključivo na osnovu potpisanih ugovora.

- Kupci su sve obaveze u 2014. ali i 2015. godini na osnovu ugovora redovno izmirivali - naglasili su u "Šumama".

Istraga

Risto Marić rekao je da su Ministarstvu unutrašnjih poslova RS (MUP RS) proslijedili spisak firmi koje su uzimale, a nisu plaćale robu.

- Međutim, još uvijek nismo obaviješteni da li je MUP došao do nekih saznanja da li su se kupci koristili raznim malverzacijama kada su preuzimali robu od "Šuma" - kazao je Marić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.