NavMenu

Uskoro nova digitalna platforma za komunikaciju i brendiranje - B2B BiH planira okupiti 50.000 firmi do kraja 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 23.02.2016. 13:29
Komentari
Podeli
(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
U toku su zahtjevne pripreme da sredinom ove godine počne da radi, kako kažu njegovi osnivači, najveći IT projekat u BiH. Riječ je o digitalnoj biznis platformi B2B BiH, koju je kreirao Zoran Drmać sa svojim timom ljudi. Projekat je inovativan i na jednom mjestu okupiće desetine hiljada firmi koje će iskustiti nov način brendinga i komunikacije, kako među njima tako i sa klijentima.

Poslovnoj zajednici već ove zime trebalo je da bude prezentovano šta sve donosi ova platforma, ali kako je rekao Drmać za "eKapiju", rok je prolongiran.

- Do kraja godine sigurni smo da ćemo imati do 10.000 registriranih firmi. Naredna 2017. godina jeste godina u kojoj želimo napraviti veliki poduhvat, te unutar platforme imati između 45.000 i 50.000 poslovnih subjekata koliko ih, prema nekim procjenama, posluje u našoj državi. Planovi su zaista ambiciozni, i njihovim ispunjenjem B2B BiH platforma će biti jedino mjesto ili jedini faktor koji će biti baza svih poslovnih subjekata u našoj državi, a ta baza će biti dostupna krajnjim korisnicima na veoma jednostavan i moderan način - kaže na početku razgovoru za "eKapiju" Zoran Drmać, osnivač i generalni direktor B2B BiH platforme.

A šta, ustvari, znači B2B BiH digitalna biznis platforma? Srž ove platforme čine profili firmi, putem kojih će informacije u vezi sa njima biti transferirane krajnjim korisnicima putem korisničkog interfejsa, a koji će sadržavati brojne alate za lakšu komunikaciju sa starim i novim kupcima i klijentima. Drugi kanal komunikacije odvijaće se u B2B segmentu, a treći kanal između firmi i svih ostalih korisnika, a kojima je određena firma iz nekog razloga zanimljiva, objašnjava naš sagovornik.

- Komunikacija će se odvijati na veoma jednostavan način, a najbolja usporedba jeste ona koja se danas odvija na društvenim mrežama. Na ovaj način želimo firmama olakšati komunikaciju, uštedjeti vrijeme, te im obezbjediti jedno centralno mjesto gdje će se odvijati sva njihova komunikacija. Nalozi korisnika omogućiće firmama da kroz presjek korisnikovog profila odmah uvide sa kojom grupom korisnika "razgovaraju".

(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Drmać ističe da će platforma imati i "News Feed" koji će omogućiti korisnicima da prema željenim kriterijima filtriraju informacije koje ih zanimaju, i da njihov "News Feed" bude mjesto koje će u realnom vremenu bez dodatnih sadržaja od tih informacija praviti dodatnu vrijednost.

Nešto novo i veoma značajno

Naš sagovornik daje i objašnjenje zašto je ovo najveći IT projekat u BiH.

- Prvenstveno jer je projekt izravno vezan za ekonomiju naše države, a moderniziraće procese koji se dešavaju na polju komunikacije i brendinga, koji su u savremenom svijetu odavno već u fokusu. B2B BiH će svojm inovativnošću postati lider na tom polju.

Razlog da svoju ideju pretoči u realnost potekla je i zvog toga što je uvidio da trenutni kanali komunikacije, marketinga i brendinga u domaćoj ekonomiji nisu na zavidnom nivou, i da mnogo toga novog tek treba primijeniti, prije svega pristup digitalnoj komunikaciji.

- Surađivajući sa brojnim firmama u BiH na polju digitalnog marketinga i općenito br-endinga uočio sam probleme i nedostatke koji su, s obzirom na njihovu veličinu i značaj u poslovnom svijetu, nedopustivi. No, to najprije možemo pripisati kadru koji je ostao zaroboljen u svijetu klasičnog marketinga i srodnih strategija, gdje se pristup digitalnom svijetu ostvaruje na pogrešan način. Budžeti koje firme izdvajaju za tu namjenu nalaze se u pogrešnim rukama direktora marketinga koji ili pogrešno planiraju ili sredstva za digitalni marketing troše upravo bez dugoročne strategije. Novi kadrovi koji sa sobom donose savremene tehnologije i potpuno novi pristup, trebaju da takve resore preuzmu unutar firmi. Mislim da je to jedan od glavnih problema, odnosno zamijeniti ljude unutar firmi koji vode klasični marketing, a uporedno vode i digitalni - ističe Drmać.


(Foto: IAB)
Prvih 300 klijenata


Predstavljajući ovu platformu pojedinačnim kompanijama u našoj zemlji, naišao je na oduševljenje, a kako kaže, ovako nešto firme su dugo čekale.

- Mišljenja sam da naše poduzetnike muče problemi koji su u europskim krugovima odavno prevaziđeni, bilo da se radi o odnosu vladajućih struktrura prema poslovnom sektoru, a isto tako i u učešću naših firmi u modernim i suvremenim tokovima. Ja slobodno mogu reći da će se naš tim ovaj drugi problem riješiti projektom B2B BiH, te se iskreno nadam da ćemo kroz naredni period dobiti političke lidere koji će odgovorno pristupati prema onima koji zapošljavaju ljude.

Već imaju prvih 300 klijenata, a to su neke od najvećih privatnih i državnih kompanija. Imaju ambiciozne planove do kraja godine, a zaposliće i 10 ljudi u prvoj godini rada. Sada njihov tim čine dizajneri i programeri.

Teodora Brnjoš



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.