Izvor: Klix | Utorak, 23.02.2016.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Selfi će zamijeniti šifre za kreditne kartice

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Vlasnici kreditnih kartica će u budućnosti umjesto šifri koristiti selfi fotografije ili otisak prsta kako bi obavili onlajn transakcije.

Prema pisanju BBC-ja, kompanija "MasterCard" će omogućiti svojim korisnicima da umjesto šifri koriste selfije ili otisak prsta. Ova vrsta identifikacije će se početi koristiti ovog ljeta u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Holandiji, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Španiji. Identifikacija će se obavljati pomoću aplikacije pod nazivom "Identitiy Check".

Po novom sistemu, korisnici će morati unijeti detalje o kreditnim karticama, a otisak prsta i selfi će se koristiti u slučajevima kad bude potrebna dodatna identifikacija. Što se tiče sigurnosnih mjera, korisnici će morati trepnuti tokom pravljenja selfija kako bi dokazali da postojeća fotografija nije već korištena.

- Klijenti mrze šifre. Znamo da se najčešće koristi šifra 123456, koja nije sigurna. Osim toga, ljudi koriste iste šifre u različite svrhe na različitim sajtovima. Ako jedan bude hakovan, u opasnosti su svi ostali. U modernom svijetu svi imaju mobitele, a internet je dostupan svugdje. Trebamo koristiti biometrijsku tehnologiju za identifikaciju - izjavio je šef sigurnosti u kompaniji "MasterCard" Ajay Bhalla.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.