NavMenu

Od akvizicije prihodi "Klasa" povećani za 50%

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 22.02.2016. 15:45
Komentari
Podeli

(Foto: facebook.com)
Na danadašnji dan "AS group" je prije dvije godine kupovinom većinskog paketa dionica akvizirala kompaniju "Klas" iz Sarajeva. Ovom akvizicijom "AS group" je postala vlasnik "Klas" grupacije, u čijem sastavu se nalaze kompanije "Klas" Sarajevo, "Sprind" Sarajevo, i "Mlin i pekara Ljubače".

Nakon kupovine 63,8% udjela, nekoliko mjeseci kasnije uslijedio je otkup dionica, po zakonu propisanom javnom pozivu, čime je "AS group" postala vlasnik 92% dionica bosanskohercegovačke prehrambene industrije "Klas".

- U protekle dvije godine povećali smo prihode "Klasa" gotovo 50%. "Klas" smo preuzeli u momentu kada je ova kompanija imala oko 55 mil KM godišnjeg prihoda, a 2015. bilježimo prihode od oko 81 mil KM. Nakon uspješne konosolidacije "Klasa", trenutno smo u fazi uvođenja efikasnog korporativnog upravljanja na nivou grupacije, inoviranja, ali i pokretanja novih proizvodnih programa. Nevjerovatan je potencijal "Klasa" i njegovih brandova kao što su "zlatni puder", "bosanski lokum", sarajevski polubijeli, sarko, somun, jufka, tjestenina, pita, baklava, halva, fit, smrznuto voće, itd. Naše je da ovaj potencijal stavimo u funkciju daljeg rasta i razvoja bosanskohercegovačke industrije hrane sa najdužom tradicijom. Upravo sam se vratio sa jednog značajnog međunarodnog skupa održanog u Beču na temu proizvdnje i plasmana hrane, i mogao sam se i sam uvjeriti da naše baklave, ružice, hurmašice i lokumi i izvan naših granica zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - kazao je Rusmir Hrvić direktor "Klasa".

U trenutku akvizicije "Klas" je imao 900 zaposlenih, danas ih je 940 sa tendencijom daljeg rasta, a ponovo je gotovo od nule pokrenut program saradnje sa kooperantima, tako da sada za "Klas" radi i 900 kooperanata zajedno sa njihovim porodicama. "Klasovi" ukupni godišnji kapaciteti su proizvodnja 140.000 tona hrane, što ovu kompaniju svrstava među respektabilne proizvođače i brandove u ovom dijelu Evrope.

- Sa najvećim mlinom za brašno, velikim kapacitetima skladištenja žita, potpuno automatiziranom pekarom, odličnim programom uzgoja, otkupa i prerade malina, i drugog jagodičastog voća, ali i u drugim segmentima proizvodnje, jasno je da "Klas" možda formalno ne spade u sektor namjenske industrije, ali je veoma važan, ako ne i važniji za Bosnu i Hercegovinu. Ovo se pokazalo kroz historiju "Klasa" mnogo puta, a najsvježiji primjer su poplave koje su nas zadesile 2014. godine ujedinivši nas u nesreći, kada je "Klas" sa svojim zalihama pšenice odigrao važnu ulogu stabilizatora i zaštitnika tržišta, sa sigurnom i redovnom distribucijom brašna i hljeba u sve dijelove države gdje je to bilo neophodno - riječi su Hrvića.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.