NavMenu

Prosječna neto plata u BiH u decembru 842 KM - Najviša primanja u finansijama, najmanja u pomoćnim uslugama i građevini

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 22.02.2016. 09:45
Komentari
Podeli

(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH za decembar 2015. godine iznosila je 842 KM i u odnosu na decembar prošle godine nominalno je niža za 0,1%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najveću prosječnu plaću imali su zaposleni u finansijama 1.409 KM, te zaposleni u proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije 1.363 KM.

Najmanje su zaradili radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 532 KM i građevinari 535 KM.

Iznad 1.000 KM primaju radnici u sektorima informacija i komunikacija 1.298 KM, javnoj upravi i odbrani 1.191 KM, kojih ukupno ima oko 75.000, te djelatnosti zdravstvene zaštite 1,076 KM.

Nešto niža primanja imaju radnici u sektorima vađenja rude i kamena koji prosječno zarađuju 991 KM, radnici u ostalim uslužnim djelatnostima 984 KM, kao i zaposleni u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, čija je prosječna mjesečna zarada 910 KM.

Više od prosjeka stavljaju u novčanike i zaposleni u obrazovanju, koji mjesčeno prosječno zarade 864 KM.

Ispod prosjeka su plaćeni prometnici nekretninama 786 KM, zaposlenici javnog prijevoza i usluga skladištenja koji mjesečno prosječno primaju 780 KM, kao i zaposlenici u snabdijevanju vodom i upravljanju otpadom, čija je prosječna mjesečna zarada 777 KM.

Radnici u poljoprivredi i šumarstvu imali su prosječnu mjesečnu zaradu u decembru prošle godine 755 KM.

U grupi onih koji imaju najniže zarade nalaze se trgovci 588 KM, te radnici u prerađivačkoj industriji 595 KM.
Inače, radnici u trgovini i prerađivačkoj industriji najbrojnija su kategrija - prvih ukupno ima nešto manje od 130.000, a drugih oko 141.000.

Među onima koji se ne mogu pohvatiliti nekim naročitim primanjima su i radnici u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, koji zarađuju mjesečno 601 KM.

Najveći rast plata u odnosu na kraj prošle godine zabilježen je u djelatnostima informacija i komunikacija 4,7%, poslovanja nekretninama 4,3% i finansijama 4,2%.

Pad primanja zabilježen je u djelatnostima prevoza i skladištenja 1,2%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.