NavMenu

Smanjenje poslovnog rizika - Bonitetne agencije iz regiona potpisale sporazum o saradnji

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 21.02.2016. 13:50
Komentari
Podeli
Privrednici iz zemalja bivše Jugoslavije uskoro će na mnogo lakši način dolaziti do informacija o poslovnim partnerima i potencijalnim klijentima u regionu, što će doprinijeti smanjenju poslovnog rizika, a time i nelikvidnosti, kao jednog od najvećih problema sa kojim se suočavaju.

Bonitetne agencije iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije potpisale su u petak, 19. februara, u Banjaluci protokol o saradnji, kojim je predviđen slobodan pristup poslovnim informacijama i finansijskim izvještajima svih poslovnih subjekata u regionu. Bitna stavka saradnje je i zajednički nastup prema klijentima u regionu i podrška pri analizi ekonomskih parametara na regionalnom nivou. Realizacijom protokola rizik prilikom uspostavljanja poslovne saradnje biće minimizovan, što će olakšati i ubrzati promet robe na nekada jedinstvenom ekonomskom prostoru. Samim tim će, kako je istaknuto, pravna i finansijska sigurnost učesnika na tržištu biti obezbijeđena.

Direktor "LRC BIS" iz Sarajeva Adnan Hrenovica izrazio je nadu da će region postati jedinstven ekonomski prostor, čiji će privredni potencijali u budućnosti biti još privlačniji stranim investitorima i domaćim kompanijama.

- Zadovoljstvo mi je što smo se okupili oko ove zajedničke ideje, a najveću korist od potpisivanja ovog protokola imaće privrednici iz regiona i potencijalni investitori koji su zainteresovani za poslovanje na ovim prostorima - kazao je Hrenovica.

Direktor "EL Koncepta" iz Hrvatske Edin Leho ističe da su neadekvatno upravljanje rizicima i nepotpun pristup analizi poslovanja doveli do velikih finansijskih gubitaka poslovnih subjekata i gomilanja dugova.

- U regiji je izražena visoka potreba za kvalitetnim poslovnim, finansijskim i bonitetnim informacijama. Smatram da će ova saradnja doprinijeti smanjenju rizika poslovanja i nelikvidnosti - rekao je Leho.

Milica Savić iz "Cube Risk Management"-a iz Srbije smatra da će potpisivanje protokola omogućiti razvoj ove industrije koja je na području Balkana još na niskom nivou.

- Razmjena podataka sa kolegama iz drugih zemalja omogućiće našim klijentima iz Srbije da jednostavnije dođu do kvalitetne informacije prilikom ugovaranja novih poslova i izbora partnera - ističe Savić.

Direktor "Prve bonitetne agencije" iz Slovenije Dragica Razboršek ističe da će olakšanim protokom i pristupom informacijama sigurno biti povećana saradnja i ojačane privredne veze u regiji.

Agencije će u okviru saradnje po potrebi i dogovoru organizovati zajedničke tribine, forume, okrugle stolove i druge skupove i sarađivati na planiranju, osmišljavanju i sprovođenju projekata od zajedničkog interesa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.