NavMenu

Nema mjesta za konkurenciju - Tržište električne energije u BiH samo formalno otvoreno

Izvor: Indikator Četvrtak, 18.02.2016. 15:50
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)
Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini nije otvoreno za konkurenciju, iako od 1. januara 2015. godine kupci formalno mogu odabrati snabdjevača, navodi se u mišljenju Konkurencijskog vijeća BiH, izvještava Indikator.ba.

Ovo mišljenje Konkurencijsko vijeće BiH je izdalo na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a na osnovu javno dostupnih podataka, te podataka prikupljenih od regulatornih tijela u BiH.

Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdilo da na tržištu električne energije u BiH postoji 24 snabdjevača sa licencom za snadbijevanje električnom energijom, ali je u 2014. godini samo sedam obavljalo isporuku električne energije krajnjim kupcima.

Na području Federacije BiH nakon 1. januara 2015. godine, samo dva kvalifikovana kupca iskoristila su svoje pravo snabdijevanja električnom energijom od snabdjevača koji nisu javni snadbjevači i to privredni subjekti "Aluminij" iz Mostara i B.S.I. iz Jajca.

Pravo da promjeni snabdjevača, međutim, nije iskoristio niti jedan kvalifikovani kupac u Republici Srpskoj.

Prikupljajući podatke od pojedinih snabdjevača, Konkurencisjkio vijeće BiH dobilo je odgovor od kompanije "Energy Finacing Team" iz Bileće da u periodu od 1. januara 2015. godine pa do danas ova kompanija nije zaključila ni jedan ugovor sa kvalifilkovanim kupcem, kroz postupak promjene snabdjevača. U periodu prije 1. januara 2015. godine, zaključili su ugovor sa kvalifikovanim kupcem iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Privredni subjekt "Energy Finacing Team" Bileća ističe da nije imao problema kod pružanja isporuke električne energije u dosadašnjem periodu.

Kompanija "Proenergy" iz Mostara navela je da ima potpisane ugovore sa kvalifikovanim kupcima u Bosni i Hercegovini, ali da oni nisu stupili na snagu zbog tehničkih poteškoća.

GEN-I Sarajevo takođe navodi da periodu od 1. januara 2015. godine pa do danas nije zaključio niti jedan ugovor sa kvalifilkovanim kupcem.

Iz ove kompanije navode da je utvrđen formalno-pravni okvir kojim su stvorene pretpostavke za otvaranje tržišta električne energije, ali da na nivou operatora sistema, prenosa i distribucije električne energije nisu zaživljele sa radom sve regulirane odgovornosti.

Tržišni udjeli na maloprodajnom tržištu električne energije u BiH u 2014. (%)

JP "Elektroprivreda BiH" Sarajevo - 40,74%

MH "Elektroprivreda RS" Trebinje - 29,98%

JP "Elektroprivreda HZ HB" Mostar - 20,34%

"Proenergy" Mostar - 3,45%

GEN-I Sarajevo - 3,20%

"Komunalno Brčko" Brčko - 1,99%

"Energy Financing Team" Bileća - 0,31%


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.