NavMenu

Vlada RS zvanično preuzela trebinjski "Novotex" - U planu širenje proizvodnje na svim linijama

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 18.02.2016. 15:54
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Potpisivanjem Ugovora o primopredaji pokretne i nepokretne imovine, zajedno sa zemljištem preduzeća, u Trebinju je juče i zvanično tekstilni kombinat "Novotex" iz ovoga grada prešao u vlasništvo Vlade RS.

- Vlada je već uplatila 3.163.000 maraka sa PDV-om na ime kupovine imovine novog pogona ovog preduzeća, tako da ostaje jedino da se taj novac podijeli onako kako je dogovoreno na Skupštini povjerilaca - pojasnio je Lazar Đurđević, stečajni upravnik "Novotexa".

On dodaje da se u četvrtak namiruju povjerioci po dogovorenim prioritetima, gdje prednost imaju razlučni povjerioci, iako ne u potpunom već djelimičnom iznosu, tako da će se Hypo banka namiriti u iznosu od oko 40%, HETA leasing 3,3% i Poreska uprava RS u visini od 1,77%.

Ostatkom novca će se namirivati troškovi stečajnog postupka i zaostali dugovi. Sudeći po prijavama, za isplatu radnicima će ostati oko milion maraka i biće isplaćen samo viši isplatni red sa pravom na 9 minimalnih ličnih dohodaka, iako toliku sumu neće moći naplatiti blizu 800 radnica, koliko ih je zatečeno u preduzeću kada je stečaj pokrenut.

Od pokretanja stečajnog postupka 2011. godine, kada je imovina "Novotexa" procijenjena na oko 6 mil KM, a dugovanja se u stečajnom postupku ispostavila deset puta većim, niko nije želio kupiti ovu firmu, pa je nakon nekoliko licitacija Vlada RS odlučila da kupi ovo preduzeće.

U "Novotexu" se proizvodnja odvijala i tokom stečajnog perioda kada je dio proizvodnje u zakupu držalo preduzeće "Trend-Tex" iz Doboj Juga, koje je izrazilo volju da i ubuduće ovdje održava proizvodnju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prilikom svoje nedavne posjte Trebinju istakao da je Vlada kupila novi pogon ovog preduzeća kako bi, ne samo održala, nego i proširila proizvodnju na svim proizvodnim linijama koje sada nisu u funkciji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije

Vlada RS usvojila izmjene Zakona o deviznom poslovanju - Dozvole za mjenjačke poslove izdavaće Agencija za bankarstvo

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji će biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju Vlade, brojni su razlozi za donošenje ovih izmjena i dopuna zakona, a prije svega radi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.