Izvor: eKapija | Srijeda, 17.02.2016.| 14:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Broj beskontaktnih transakcija prešao 1 milijardu - Evropljani se odlučuju za praktična plaćanja

Evropljani se radije odlučuju za beskontaktnu tehnologiju prilikom plaćanja, a ukupan broj obrađenih "MasterCard" i "Maestro" beskontaktnih transakcija je prešao jednu milijardu u 2015. godini, što je povećanje od 150% u odnosu na 2014. godinu. U Evropi je u prosjeku 13% svih plaćanja u radnjama u četvrtom kvartalu 2015. godine koje se obrađuju putem "MasterCard" mreže bilo beskontaktno.

Novi podaci otkrivaju da se broj beskontaktnih transakcija obavljenih karticama, mobilnim telefonima i drugim uređajima povećao za 121%, a da je ukupna potrošnja obavljena beskontaktnim "MasterCard" i "Maestro" karticama porasla za 183% u toku jedne godine. Ovi podaci takođe pokazuju i da se broj beskontaktnih kartica i uređaja izdatih potrošačima povećao za 50% u 2015. godini.

Ovi rezultati su veoma indikativni i ukazuju na širenje pozitivnog stava potrošača prema beskontaktnom plaćanju, koje nudi brzinu i praktičnost i poboljšava cjelokupno iskustvo kupovine.

Međutim, ovo nisu jedini faktori koji utiču na ovaj trend. Beskontaktna plaćanja predstavljaju sigurniju alternativu kešu, pružajući korisnicima dodatnu pogodnost - najsavremeniju višeslojnu zaštitu. Porast korišćenja prate i poznavanje tehnologije i pouzdanje - više od dvije trećine potrošača sada vjeruje da je beskontaktna tehnologija podjednako sigurna ili sigurnija od tradicionalnih načina plaćanja.

Samo u Evropi već postoji 10 zemalja u kojima je u opticaju po više od pet miliona beskontaktnih kartica ili uređaja. One su prihvaćene u 74 države širom svijeta, uključujući i Estoniju i Island, koje su nedavno pridodate na beskontaktnu mapu Evrope.

Trgovci takođe slijede ovaj trend, a u 2015. je došlo do impresivnog rasta od 72% u broju trgovačkih lokacija koje prihvataju beskontaktno plaćanje. Zapravo, kompanija "MasterCard" procjenjuje da se "MasterCard" ili "Maestro" beskontaktne kartice sada mogu koristiti na preko 4 miliona trgovačkih lokacija širom svijeta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.