NavMenu

Veliki rast premija plod jeftinijih polisa - Osiguravajuće kuće u RS negiraju optužbe za damping cijena

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 15.02.2016. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Osiguravajuće kuće kojima je krajem prošle godine izrečena javna opomena zbog korišćenja damping cijena ističu da nisu mijenjale pravila poslovanja i navode da su optužbe netačne, dok u Udruženju osiguravajućih društava RS kažu da je stav većine njihovih članova nepromijenjen i da je sticanje velikog premijskog rasta plod nižih cijena polisa.

Početkom oktobra u RS je stupio na snagu Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju kojim su definisane jedinstvene tarife kojih se moraju pridržavati sva osiguravajuća društva. Izvještaji sa terena i podaci o broju registrovanih vozila u prva dva mjeseca nakon stupanja zakona na snagu naveli su Udruženje osiguravajućih društava da posumnja u moguće neregularnosti na tržištu, poslije čega su izrečene javne opomene "Euroherc osiguranju", "Dunav osiguranju", "Uniqa osiguranju" i "Garant osiguranju".

Direktor banjalučke poslovnice "Euroherc osiguranja" Dario Miladinović kaže da ni u jednom zapisniku o stanju na terenu nije navedeno da su učestvovali u rušenju premijskog sistema.

- Ostvarujemo kontinuirani rast premije i tržišnog učešća od osnivanja, a on se zasniva na kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu, otvaranju poslovnica i zapošljavanju stručnih saradnika - kaže Miladinović i dodaje da rast premije ne može biti validan parametar za utvrđivanje doprinosa narušavanju premijskog sistema.

Direktor "Dunav osiguranja" Banjaluka Stevo Aničić je istakao da se zalažu za strogo poštovanje premijskog sistema i da su optužbe na njihov račun potpuno neosnovane.

- Rast premije nam je donijela nova organizacija, novi način nagrađivanja radnika i otvaranje filijala u Bijeljini i Palama. Nema govora o dampingu - kazao je Aničić.

Direktorka "Uniqa osiguranja" Sarajevo Senada Olević je rekla je da su zaključci Udruženja osiguravajućih društava RS neprincipijelni, proizvoljni, paušalni i nekorektni.

- Iznošenjem neutemeljenih tvrdnji o nelojalnoj konkurenciji bez ikakvih dokaza, analiza i stvarnih podataka o kretanju i rastu premije osiguranja i učešću na tržištu nanosi štetu članicama Udruženja i osiguranicima. Rast premije od osiguranja od autoodgovornosti "Uniqa osiguranja" u RS apsolutno je zanemarljiv u odnosu na rast ukupne tržišne premije i na daleko viši rast premije drugih društava koja nisu opomenuta da vrše damping - istakla je Olević.

(Foto: cbbh.ba)
Komentar iz "Garant osiguranja" novinari "Glasa Srpske" nisu uspjeli da dobiju.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić kaže da su u damping posumnjali nakon poređenja broja prodatih polisa u periodu od stupanja na snagu pomenutog zakona početkom oktobra do 15. decembra prošle godine sa istim periodom 2014. godine.

- U međuvremenu je održano nekoliko sjednica Skupštine udruženja, na kojima su pomenuta društva demantovala navode o dampingu, ali stav većine članova udruženja je ostao nepromijenjen i smatramo da je premijski rast ostvaren samo zahvaljujući nižim cijenama - kaže Durmić.

Broj registrovanih vozila u oktobru

2015. 2014.

"Dunav osiguranje" 4.037 2.486

"Euroherc osiguranje" 1.156 1.057

"Garant osiguranje" 910 732

"Uniqa osiguranje" 431 424

Broj registrovanih vozila u novembru

2015. 2014.

"Dunav osiguranje" 2.904 1.959

"Euroherc osiguranje" 1.050 802

"Garant osiguranje" 865 623

"Uniqa osiguranje" 715 407

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.