NavMenu

Uskoro stečaj u "BH Airlines"-u - Dugovi kompanije veći od 40 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 15.02.2016. 15:33
Komentari
Podeli
Nema smisla oživljavati mrtvaca i stečaj u aviokompaniji "BH Airlines" biće pokrenut vrlo brzo, sigurno ovaj mjesec, rekao je ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, nakon što je Vlada FBiH zadužila "Međunarodni aerodrom Sarajevo" da razmotri mogućnost za pokretanje stečaja nad "BH Airlines"-om. Ipak, "Međunarodni aerodrom Sarajevo" još nije dobio ovakav zvaničan akt od Vlade FBiH.

Lasić je rekao da su imovina i kapital "BH Airlines"-a vrijedni oko 18 mil KM, uključujući i "jedan i po avion", a kompanija sa druge strane ima više od 40 mil KM dugova.

- Stanje u "BH Airlines"-u je izrazito teško. To smo zatekli 2015. godine kada smo došli. Čak je od 2006. godine sve krenulo nizbrdo. Vlada FBiH nema interventnih sredstava da bi sanirala potraživanja. Dokapitalizacija koja se desila bila je samo kap vode - dodao je Lasić i podsjetio da je "BH Airlines" potpuno stao prije tri mjeseca i da je kvalificirani kadar "iscurio".

On nije mogao precizno odgovoriti koliko je do sada iz budžeta FBiH dato novca za "BH Airlines" kroz redovne subvencije.

Lasić je istakao da će od stečajne mase biti saniran dio potraživanja, te da su ranije pokušavali naći nekoga da preuzme ovu aviokompaniju, ali u tome nisu uspjeli.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da su firmi zbog neizmirenih obaveza isključeni struja, telefoni, te je onemogućen i pristup uredima u sjedištu preduzeća, a izradu izvještaja o poslovanju je teško očekivati zbog nedostatka kadra i drugih problema.

Iz "Međunarodnog aerodroma Sarajevo" odgovoreno je za "Nezavisne" da će, kada dobiju zvaničan akt od Vlade FBiH, pokrenuti aktivnosti na razmatranju mogućnosti za pokretanje stečaja, te o daljim koracima obavijestiti Vladu.

(Foto: Sarajevo-airport.ba)
Na pitanje o preuzimanju radnika "BH Airlines"-a, što je bio zaključak Vlade FBiH iz prošle godine, naglasili su da je kod njih od prije nekoliko dana, od 1. februara, počelo da radi 26 radnika domaće aviokompanije.

Enver Bijedić, bivši ministar prometa i komunikacija FBiH, na pitanje da li su za sadašnju situaciju krivi menadžment i Vlada FBiH, odgovorio je da se akumuliralo više faktora, te da je partner iz Turske više gledao sebe pa je uzimao komercijalne letove. Kazao je i da se male aviokompanje iz okruženja gase ili su pred gašenjem.

- Ipak, mislim da bi stečaj mogao da ide u pravcu ozdravljenja fuzijom sa sarajevskim aerodromom - dodao je Bijedić.

Kompanija "BH Airlines" najviše duguje firmi HETA, blizu 25,5 mil KM, iz ugovora o finansijskom lizingu za dva aviona, a potom "Međunarodnom aerodromu Sarajevo" oko 6,5 mil KM, stranim dobavljačima oko 4,2 mil KM, radnicima 2,7 mil KM, te "BH Pošti" oko 1,4 mil KM.

Revizorski izvještaji o radu "BH Airlines"-a proteklih godina, koje je uradio Ured za reviziju institucija u FBiH, bili su negativni. I u posljednjem, rađenom za 2013. godinu, revizori su naveli da su zbog neefikasnog rukovođenja i pasivnog odnosa predstavnika državnog kapitala u organima upravljanja, posebno nakon raskida ugovora o dokapitalizaciji s "Turkish Airlines"-om, nastali veliki gubici u poslovanju, dok je imovina beznačajna.

- Gubitak kompanije je u 2009. godini, nakon dokapitalizacije i uključivanja u flotu aviona strateškog partnera, povećan za šest puta, a u 2010. godini čak za deset puta u odnosu na godinu prije dokapitalizacije - naglasili su revizori.

"Nezavisne" nisu uspjele doći do predsjednika Sindikata "BH Airlinesa" Elvisa Žige. Ranije su predstavnici radnika isticali da stečaj i likvidaciju neće prihvatiti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.