Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 14.02.2016.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Problem lažnih lijekova na tržištu BiH - Nužna saradnja državnih institucija i agencija, te nabavka adekvatne opreme

(Foto: Ivana Vuksa)
Međunarodni kriminal falsifikovanja lijekova doživio je u posljednjih desetak godina ekspanziju, zbog čega je Savjet Evrope usvojilo Medicrime konvenciju o borbi protiv falsikovanja lijekova i medicinskih proizvoda. Potpisivanjem konvencije i BiH a se uključila u sistemsku borbu protiv ove vrste kriminala.

Svake godine na tržište BiH se ilegalnim putem uvoze lažni lijekovi. To se prije svega odnosi na lijekove za potenciju poput Viagre i Kamagre, za kojim je velika potražnja na crnom tržištu.

Među krivotvorenim lijekovima su najčešće i antibiotici, analgetici, te lijekovi protiv raka, malarije i holesterola.

Uska saradnja agencija u sprečavanju ovog vida kriminala je krucijalna, piše Federalna.ba.

- Agencija za lijekove svakog dana, ukoliko dođe do registracije određenog lijeka, što znači da je tom lijeku dozvoljena prodaja na našem tržištu, tu informaciju proslijeđuje u našu bazu koja je dostupna svim carinskim ispostavama širom BiH. Ukoliko se određeni lijek koji se uvozi u našu zemlju ne nalazi u samoj bazi, tada mi praktično zaustavljamo uvoz takve robe - pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubistva, jer čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne sastojke, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek.

U Agenciji za lijekove BiH ističu da je otkrivanje krivotvorenih lijekova otežano zbog toga što Agencija ne posjeduje potrebnu analitičku opremu.

- Očekujemo nabavku dodatne opreme koja će nam osigurati ispitivanje neidentifikovanih, nepoznatih supstanci, koje mogu biti prisutne u takvim vrstama lijekova, krovotvorenih prije svega. Oprema jeste vrijedna oko milion maraka, ali će osigurati ispitivanje ove vrste preparata koji predstavljaju rizik za našu populaciju - ističe Alija Uzunović, pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH.

Bosna i Hercegovina je početkom decembra potpisala Medicrime konvenciju Savjeta Evrope o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda, te je na ovaj način iskazala spremnost da se na organizovan i sistemski način, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još od 2011. godine provodi temeljne aktivnosti u vezi sa pristupanjem ovoj Konvenciji, te je državna radna grupa izradila, a Savjet ministara BiH u junu 2015. godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije.

- Operativnim planom su definirane sve aktivnosti koje je neophodno preduzeti s ciljem provedbe konvencije - navode u Ministarstvu.

Operativnim planom je predviđena saradnja državnih institucija i agencija u otkrivanju i sprečavanju trgovine krivotvorenih lijekova, kao i nabavka specijalne laboratorijske opreme s ciljem pravovremene detekcije falsikikovanih lijekova.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.