NavMenu

Otvaranja roditeljske kuće na UKCS krajem aprila

Izvor: eKapija Subota, 13.02.2016. 15:03
Komentari
Podeli

(Foto: facebook.com)
U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo za 26. april planirano je zvanično otvaranje roditeljske kuće, namijenjene za roditelje i djecu koja se od malignih oboljenja liječe na Hematoonkološkom odjeljenju, a dolaze izvan Kantona Sarajevo, prenosi TV Sarajevo.

Najavio je to projekt-menadžer Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" u FBiH Fikret Kubat u petak na pres-konferenciji u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, koji se obilježava 15. februara.

Naglasio je da se radi o objektu u kojem će oboljeloj djeci biti omogućeno da roditelji i bliži srodnici budu uz njih tokom liječenja, a sve zarad efikasnijeg liječenja jer je, po mišljenju stručnjaka, dokazano da je taj proces brži uz svakodnevnu prisutnost roditelja i bliskih srodnika, te da je bolničko osoblje u takvim okolnostima učinkovitije.

Na to je u petak ukazao direktor Discipline za zdravlje djeteta UKCS i šef Hematoonkološkog odjeljenja Edo Hasanbegović, da su njihovi pacijenti iz svih dijelova BiH.

Naglasio je da su djeca oboljela od malignih oboljenja najteži pacijenti, proces liječenja dugo traje, ali i da je procent izliječenosti od takvih oboljenja zadovoljavajući.

- To su najteži pacijenti, nema ništa teže nego roditelju reći da mu dijete boluje od maligne bolesti. Ipak, na sreću, procent izliječenosti je oko 80% i odgovara evropskom prosjeku - kazao je.

Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić ukazala je na značaj aktivnosti koje poduzimaju, posebno psihološku podršku djeci za vrijeme liječenja na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu i njihovim roditeljima. Sa njima rade individualne i grupne terapije, individualne razgovore, a po potrebi i krizne intervencije.

Izražena je zahvalnost svim donatorima bez čije pomoći projekt "Roditeljska kuća" ne bi mogao biti realiziran, ali i potreba kontinuirane podrške nakon što objekt i počne s radom, navodi TV Sarajevo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.