Izvor: eKapija | Subota, 13.02.2016.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvaranja roditeljske kuće na UKCS krajem aprila

(Foto: facebook.com)
U krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo za 26. april planirano je zvanično otvaranje roditeljske kuće, namijenjene za roditelje i djecu koja se od malignih oboljenja liječe na Hematoonkološkom odjeljenju, a dolaze izvan Kantona Sarajevo, prenosi TV Sarajevo.

Najavio je to projekt-menadžer Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" u FBiH Fikret Kubat u petak na pres-konferenciji u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, koji se obilježava 15. februara.

Naglasio je da se radi o objektu u kojem će oboljeloj djeci biti omogućeno da roditelji i bliži srodnici budu uz njih tokom liječenja, a sve zarad efikasnijeg liječenja jer je, po mišljenju stručnjaka, dokazano da je taj proces brži uz svakodnevnu prisutnost roditelja i bliskih srodnika, te da je bolničko osoblje u takvim okolnostima učinkovitije.

Na to je u petak ukazao direktor Discipline za zdravlje djeteta UKCS i šef Hematoonkološkog odjeljenja Edo Hasanbegović, da su njihovi pacijenti iz svih dijelova BiH.

Naglasio je da su djeca oboljela od malignih oboljenja najteži pacijenti, proces liječenja dugo traje, ali i da je procent izliječenosti od takvih oboljenja zadovoljavajući.

- To su najteži pacijenti, nema ništa teže nego roditelju reći da mu dijete boluje od maligne bolesti. Ipak, na sreću, procent izliječenosti je oko 80% i odgovara evropskom prosjeku - kazao je.

Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić ukazala je na značaj aktivnosti koje poduzimaju, posebno psihološku podršku djeci za vrijeme liječenja na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu i njihovim roditeljima. Sa njima rade individualne i grupne terapije, individualne razgovore, a po potrebi i krizne intervencije.

Izražena je zahvalnost svim donatorima bez čije pomoći projekt "Roditeljska kuća" ne bi mogao biti realiziran, ali i potreba kontinuirane podrške nakon što objekt i počne s radom, navodi TV Sarajevo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.