NavMenu

Inženjeri kreću u energetski pregled zgrada u RS - Uskoro i izbor drugog kruga objekata za utopljavanje

Izvor: Glas Srpske Subota, 13.02.2016. 10:43
Komentari
Podeli

(Foto: Shutterstock.com)
Prvi koji su dobili licence za obavljanje energetskih pregleda zgrada su dva inženjera Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, čime je ova javna ustanova proširila listu referenci za obavljanje najsloženijih poslova u građevinarstvu.

Ovo je istakla ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić povodom izdavanja prvih licenci za obavljanje energetskih pregleda zgrada.

Licence su, nakon obuke i položenog stručnog ispita, dobila 33 inženjera različitih profila. Licence je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a dodatnu obuku proveo je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Uvođenje obaveznog energetskog pregleda zgrada definisano je Zakonom o uređenju prostora i građenju, obavezno je od početka 2016. i usklađeno je sa propisima Evropske unije.

- To znači da će svaka novoizgrađena zgrada, za koju je to zakonom i ovim pravilnicima predviđeno, morati imati energetski sertifikat bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola - objasnili su u Ministarstvu.

Važan element za podizanje energetske efikasnosti je i realizacija Projekta energetske efikasnosti koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Golić je istakla da je cilj povećanje energetske efikasnosti uglavnom na objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a planirana je sanacija oko 35 objekata.

- Biće razvijani i mehanizmi finansiranja mjera energetske efikasnosti, podizana svijest građana, izrađivana baza podataka, te sprovedene stručne obuke i slično - dodala je Golić napominjući da je u toku izbor drugog kruga objekata, koji bi trebalo da budu energetski utopljeni.

Procijenjena vrijednost investicija u 11 objekata koji su izabrani u prvom krugu iznosi oko 5,5 mil KM, uključujući radove i prateće konsultantske usluge.

U Fondu kažu da trenutno instaliraju softver za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada, koji će biti dostupan svim učesnicima u vršenju energetskih pregleda zgrada, što će u znatnoj mjeri olakšati posao i osigurati veći stepen pouzdanosti i kvaliteta ovih usluga.

Domaće firme

Projekat energetske efikasnosti će uticati i na rast građevinarstva kao privredne grane, jer će za izvođenje ovih radova biti angažovane domaće firme.

- Energetskom efikasnošću utiče se i na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom, ne ugrožavajući pri tom opstanak budućih generacija - istakli su u resornom ministarstvu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.