NavMenu

Nove mjere za poboljšanje poraznog stanja poduzetništva u FBiH

Izvor: Fena Subota, 03.11.2007. 13:51
Komentari
Podeli

Po riječima federalnog ministra razvoja, obrta i poduzetništva Velimira Kunića osnova bh. gospodarstva trebaju biti mala i srednja poduzeća, što sada nije slučaj.

To potvrđuje i podatak da trenutno u FBiH na 10.000 stanovnika dolazi 311 gospodarskih subjekata, dok ta brojka u Evropskoj uniji iznosi 500.

Prema dokumentu o stanju i razvijenosti poduzetništva i obrta s prijedlogom mjera razvoja za naredne tri godine, a koji je prezentiran na prethodnoj sjednici Vlade FBiH, do 2010. godine broj obrta u Federaciji BiH bi se sa 47.089 u prošloj godini trebao povećati na 59.499, a u njima uposlenih obrtnika i uposlenika sa 61.215 na 77.282. Uglavnom, u oba slučaja se računa na godišnju stopu rasta od šest posto.

Mjere predviđene ovim programom predstavljaju sistem poticaja malom gospodarstvu čijom je provedbom moguće osigurati njegov stabilan rast i razvitak. To, uz povećanje broja gospodarskih subjekata i uposlenih znači i veću učinkovitost i konkurentnost, rast izvoza i bolju prilagodbu evropskom i svjetskom tržištu.

Ostvarenje tih mjera, kako se ističe u dokumentu, moguće je uz kvalitetnu saradnju svih sudionika u Programu: Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i drugih federalnih ministarstava, kantona i općina, gospodarskih i obrtničkih komora, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Investicijske banke FBiH i ostalih finansijskih institucija, udruženja, poduzetnika i drugih.

Među preduvjetima nužnim za ostvarenje Programa, kako se navodi, svakako je osiguranje dovoljnih i povoljnih budžetskih sredstava na svim nivoima vlasti.

Na temelju iskustva po kojima za otvaranje jednog radnog mjesta u malom gospodarstvu treba ulaganje od 25.000 do 40.000 konvertibilnih maraka, to bi za 16.067 novih radnih mjesta do 2010. godine trebalo osigurati nešto više od 400 miliona KM. Pri tome se računa na 180 miliona KM poslovnih banaka, 60 miliona KM Investicijske banke FBiH, 80 miliona KM kantonalnih i općinskih iznosa, po 32 miliona KM Federalnog zavoda za zapošljavanje i inozemnih izvora finansiranja, te 16 miliona KM Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Među najbitnijim preduvjetima za razvitak malog gospodarstva je i donošenje Zakona o organiziranju obrtnika, koji bi se u parlamentarnoj proceduri trebao naći najkasnije u prvoj polovini 2008. godine. Posebno mjesto među državnim institucijama koje bi brinule o razvitku ovog segmenta imala bi buduća Agencija za malo gospodarstvo, a veoma bitan čimbenik su kantoni i lokalne samoupravne jedinice.

U Programu se posebna pažnja usmjerava na obrazovanje za poduzetništvo, s obzirom na to da dobrom poduzetniku nije dovoljno poznavati samo struku i tehnologiju, već i planiranje, vođenje, upravljanje, kontrolu, marketing i finansijsko poslovanje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.