NavMenu

Turski "Capital Group" želi uložiti 300 mil KM u izgradnju solarnih elektrana u BiH - U planu i vjetroelektrana

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.02.2016. 12:19
Komentari
Podeli
Idris Fatih Sahin, vlasnik firme "Capital Group" iz Istanbula, sa saradnicima posjetio je juče Agenciju FIPA gdje je razgovarao sa direktorom Gordanom Milinićem o realizaciji svojih investicijskih projekata u BiH.

Riječ je o projektima solarne električne energije vrijednosti 300 mil KM, te projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede takođe vrijednih nekoliko stotina miliona KM, saopšteno je iz FIPA-e.

Projekti solarne električne energije podrazumijevaju u prvoj fazi realizaciju 100 MWp solarnih fotonaponskih elektrana širom BiH, od čega na lokalitetu Bančići u Ljubinju jedinstvena solarna fotonaponska elektrana snage 65MWp.

Takođe, sve je spremno za početak izgradnje solarne fotonaponske elektrane (SFE) "Čapljina-Neretva 1", snage 5+5 MWp, SFE "Ljubinje 1", 2MW, SFE "Mostar 1", 5MW, SFE "Mrkovići 1" 1.5MWp.

Navedena firma takođe planira izgradnju vjetroelektrana u prvoj fazi u visini od 250 MW.

"Capital Group" Istanbul je vlasnik i osnivač firme "ITM Controls" iz Sarajeva, "IFS Solar" Sarajevo, "IFS Solar" Ljubinje, "Smart Energo Sistemi" Pale i "Energoinvest TAT- IFS" što čine okosnicu za veliki iskorak u okrupnjavanju proizvodnje solarne električne energije.

S obzirom na to da "Capital Group" zajedno sa "ITM Controls" ulaže istovremeno kako u obnovljive energente tako i u proizvodnju zdrave hrane i turizam, uskoro će u Sarajevu u ulici Ferhadija otvoriti prvi u lancu specijalizirani butik "Zdrava hrana-energija" gdje će se plasirati određeni vlastiti proizvodi iz eko sela "Ekofutura" Hreša, "Biona" Vogošća kao i proizvodi kooperanata iz projekta "Jahorina Organic Farm", proizvodi farme alpskih koza Žepa i dr.

"ITM Controls" realizovao je prvu zvaničnu solarnu elektranu u BiH i jednu od prvih u EU - "Los Rosales1", 3,9 kWp 2008. godine u Mostaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.