NavMenu

Iskorištenost smještajnih kapaciteta u Bijeljini 16,5%

Izvor: Capital Četvrtak, 11.02.2016. 09:34
Komentari
Podeli

Bijeljina (Foto: sobijeljina.org)Bijeljina
Turistička ponuda Bijeljine sa 856 ležaja čini 8%turističke ponude Republike Srpske, a njena iskorištenost u 2015. godini bila je 16,5%, navodi se u godišnjem izvještaju Turističke organizacije grada.

U prošloj godini usluge smještaja odjavili su dva motela, jedno prenoćište, dva pansiona i jedan hostel u Bijeljini, čime je raspoloživi kapacitet smanjen na 744 ležaja.

Dolazak turista i broj noćenja u gradu veći je u 2015. godini za 1% u odnosu na 2014. godinu, pri čemu domaći turisti čine 58% ukupne posjete Bijeljini.

Među turistima koji su prošle godine posjetili Bijeljinu je 46% dolazaka iz Srbije, 9,5% iz Slovenije, 8,3% turista iz Hrvatske, iz Švajcarske 6,3% dolazaka, Austrije 4,7% Crne Gore 4,5%, iz Njemačke 4,4%, Turske 4,3 i iz Makedonije 4,2% dolazaka turista.

Turistička organizacija grada provela je anketu među gostima koja ukazuje da domaći turisti najviše koriste hotele, motele i prenoćišta sa dvije i tri zvjezdice i da je veoma malo domaćih grupnih putovanja ili đačkih ekskurzija koji koriste prenoćište.

Životna dob turista koji su prošle godine boravili u Bijeljini je između 35 i 55 godina, uglavnom je riječ o visokoobrazovanim ljudima, što ukazuje na razvoj poslovnog i tranzitnog turizma na ovom području.

Anketa je pokazala da su turisti zadovoljni rekreativno-sportskim sadržajem i komunalnom uređenošću grada, a za noćni život u Bijeljini ocijenili su da pruža potpuni sadržaj posjetiocima.

Domaći i strani turisti nezadovoljni su turističkom i znakovnom signalizacijom u gradu.

Turistička organizacija Bijeljine najavila je unapređenje internet portala i snažniju promociju na društvenim mrežama, jer se pokazalo da 70% turista putem interneta traži informacije o smještaju i aktivnostima u gradu koji posjete.

Naplatom boravišne takse u Bijeljini prošle godine prikupljeno je više od 65.000 KM, od čega je 80% prihod budžeta lokalne samouprave, a 20% se izdvaja za Turističku organizaciju Republike Srpske.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.