NavMenu

Rudnik "Stanari" prekida isporuku uglja "Elektroprivredi BiH" od 1. aprila

Izvor: Klix Četvrtak, 11.02.2016. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock)
Od 1. aprila ove godine rudnik "Stanari" prekida isporuku uglja "Elektroprivredi BiH". Ugovor koji su imali istekao je krajem prošle godine, ali su EFT "Stanari" odlučili produžiti isporuku za još tri mjeseca kako bi se EP BiH snašla i osigurala potrebne zalihe.
Kako je rekao Zlatan Matko, jedan od direktora RiTE "Stanari", o ovoj odluci EP BiH je informirana mnogo ranije.

- Prije pet godina smo najavili da će doći do toga, a dvije godine ranije smo potvrdili da će nastupiti prekid trgovine i da se snađu. Produžili smo još tri mjeseca da se stvore zalihe i povećali smo iskop uglja na maksimum, ali rekli smo im da moraju naći rješenje - rekao je Matko.

Iako je "Klixu" iz EP BiH ranije rečeno kako se vrše pregovori o nastavku saradnje, do toga neće doći jer otvorenjem Termoelektrane, sav ugalj iz ovog rudnika ide u nju. Rudnik "Stanari" davao je značajne količine uglja EP BiH za proizvodnju struje.

- Dvije godine je bilo dovoljno da se namire i povećaju kupnju iz svojih rudnika. Poplave su unazadile rudnike i bilo je potrebno sanirati štetu. Za to je potrebno u prosjeku tri godine, a s ovim cijenama neće moći napraviti ni novi blok. Nadam se da će naći zamjenski jer su blokovi u Tuzli i Kaknju stari i na ivici - rekao je Matko.
EP BiH je najavila da će u naredne tri godine uložiti 69 mil KM u rudnike Koncerna s ciljem da se poveća količina uglja koja se eksploatiše i prodaje ovom preduzeća kako bi veći dio FBiH bio opskrbljen strujom. Za nadati se je da će brojni problemi rudnika biti riješeni kako ne bismo došli u situaciju da kupujemo ugalj od drugih zemalja, a naši propadali.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.