Izvor: Privredna štampa | Srijeda, 10.02.2016.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Sarajevska pivara" u programu čiste proizvodnje i pametnog korišćenja resursa

"Sarajevska pivara" jedna je od deset kompanija u našoj zemlji koja učestvuje u projektu Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme - NCPP) u BiH. Cilj projekta je unaprijeđenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata kompanija u našoj zemlji.

Pogone "Sarajevske pivare" posjetili su domaći stručnjaci i članovi Međunarodnog konzorcija koji su napravili prvu analizu proizvodnog procesa "Sarajevske pivare".

- U "Sarajevskoj pivari" stalno radimo na uštedi resursa i energije, te poboljšanju mjera koje vode ka čistijoj proizvodnji. Učešće u ovom projektu je za nas zaista značajno, jer ćemo u saradnji s domaćim stručnjacima napraviti detaljnu analizu proizvodnog procesa, te provesti mjere koje će dovesti do smanjenja emisije štetnih gasova, efikasnijeg korištenja prirodnih resursa, poboljšanja dobrobiti uposlenika i lokalnih zajednica, te povećanja produktivnosti - rekao je izvršni direktor "Sarajevske pivare" za proizvodnju, kontrolu kvaliteta, održavanje i energetiku Ernin Ališić.

Projekt implementira Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovenije, a njegovo provođenje podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ovaj projekat doprinijet će održivom industrijskom razvoju u BiH, te povećanju zapošljavanja i prihoda kroz implementaciju praksi i politika Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), saopćeno je iz Sarajevske pivare.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.