NavMenu

Najveća fabrika za preradu otpada otvara se u Kini

Izvor: Gradnja.rs Utorak, 09.02.2016. 14:20
Komentari
Podeli
Smeće sve više postaje sirovina, a ne nešto što nikome ne treba. Kinezi su to već uveliko shvatili i zato otvaraju najveće postrojenje za preradu otpada na svijetu. U jednom danu u ovoj fabrici uništiće se 5.000 tona smeća, što je jedna trećina otpada koji napravi 20 miliona stanovnika godišnje.

Na konkursu za izradu projekta pobjedile su danske firme "Schmidt Hammer Lassen Architects" i "Gottlieb Paludan Architects". Prema njihovom projektu, ovo ekološko postojenje će koristiti najnaprednije tehnologije u procesu uništavanja otpada od kojeg će se praviti čista energija.

Fabrika će biti izgrađena u planinskoj regiji nedaleko od grada Šenžen. Ogromna kružna zgrada površine 66.000 m2 napajaće se isključivo od energije koju će sama praviti. Dvije trećine ravnog krova, kružnog oblika biće prekriveno fotonaponskim ćelijama, koje će sunčevu energiju generisati u energiju potrebnu za rad fabrike.

Osim što će imati veoma bitnu ulogu na globalnom nivou za čovječanstvo, fabrika će služiti i kao mjesto edukacije ljudi o rastućoj količini otpada u svijetu.

Pješačka rampa, koja polazi iz okolnog uređenog parka, vodiće posjetioce do kružne galerije dužine 1,5 kilometra, preko čitavog oboda fabrike. Osim što će moći da vide kako fabrika funkcioniše, posjetioci će imati i kontinualan panoramski pogled na okolne planine.

Ova ekološka fabrika trebalo bi da počne rad 2020. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.