NavMenu

Počela likvidacija po službenoj dužnosti nad 51 preduzećem u Bijeljini

Izvor: Capital Utorak, 09.02.2016. 13:27
Komentari
Podeli
U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini počeo je postupak likvidacije po službenoj dužnosti nad 51 preduzećem koja praktično postoje samo na papiru, izjavila je predsjednik Suda Božana Gužvić.

Gužvić je rekla da se očekuje pokretanje likvidacionih postupaka za oko 3.000 ovakvih preduzeća popularno nazvanih "spavajućim subjektima".

- Određeni broj preduzeća u Republici Srpskoj vodi se u sudskom registru a nemaju imovine niti obavljaju bilo kakvu djelatnost, ne plaćaju poreze i doprinose niti su uskladili poslovanje sa zakonom - pojašnjava Gužvić.

Ona kaže da su postupkom likvidacije po službenoj dužnosti obuhvaćeni svi subjekti upisani u sudski registar, bez obzira na oblik organizovanja, koji nisu uskladili oblik organizovanja i opšte akte sa Zakonom o privrednim društvima i drugim posebnim propisima u datim rokovima.


- Za razliku od redovnog postupka likvidacije preduzeća, likvidaciju po službenoj dužnosti pokreće registarski sud rješenjem, kada su za to ispunjeni zakonski uslovi - ističe Gužvić.

Prema njenim riječima, u toku je postupak izmjene i dopune Zakona registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj kojim je predviđeno da jedinstveni registar čine samo aktivni poslovni subjekti koji uredno posluju i izmiruju svoje poreske obaveze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.