NavMenu

Federalna vlada razmatrala mjere za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Izvor: Fena Četvrtak, 01.11.2007. 08:15
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru razmatrala je prijedlog mjera za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u razdoblju od 2007. do 2010. godine.

Po riječima federalnog ministra razvoja, obrta i poduzetništva Velimira Kunića osnova bh. gospodarstva trebaju biti mala i srednja poduzeća što sada nije slučaj.

Trenutno u Federaciji BiH na 10,000 stanovnika dolazi 311 gospodarskih subjekata, dok ta brojka u Europskoj uniji iznosi 500.

"Sljedeće godine idemo sa dva prioritetna projekta. To je izgradnja poduzetničkih zona i projekt razvoja obrta s naglaskom na stare i tradicionalne zanate. Cilj nam je da za nekih četiri-pet godina malo poduzetništvo čini dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti u Federaciji BiH", kazao je ministar Kunić.

Po njegovim riječima da bi se postigli ti ciljevi, pored izgradnje poduzetničkih zona, potrebno je provesti još neke mjera kao što su: osnivanje agencije za razvoj malog poduzetništva, zatim osnivanje razvojne banke ili fonda za razvoj malog poduzetništva, izgradnja informatičkog sustava za malo gospodarstvo, osnivanje garancijskog fona te osigurati poticajna sredstva.

"Siguran sam da Federacija BiH ima potencijal, ima stručne kadrove, a da poduzetnici imaju kvalitetne ideje. Međutim, treba im se pružiti potpora koja do sada nije bila adekvatna", zaključio je Kunić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.