Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 08.02.2016.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aktuelni projekti u oblasti enrgetike RS vrijedni 3,2 mlrd KM

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se trenutno u Srpskoj u oblasti energetike realizuju projekti vrijedni više od 3,2 mlrd KM.

Đokić je naveo da se uz planirani projekat Termoelektrane "Gacko 2", za koji su već obavljeni određeni razgovori, može govoriti o investicijama u vrijednosti većoj od 4 mlrd KM.

Osim TE "Gacko 2", čija će instalisana snaga iznositi oko 350 megavata, Đokić je dodao da su značajni i projekti TE "Stanari" (300 megavata) vrijedan 960 mil KM i TE "Ugljevik 3" (dva bloka po 300 ili jedan blok od 450 megavata) vrijednosti 1,1 mlrd KM.

- S obzirom na to da izgradnja energetskih objekata traje u prosjeku od tri do pet godina, do sada je izgrađena TE "Stanari" i puštena je u testnu fazu u kojoj se sinhronizuje sa prenosnom mrežom - istakao je Đokić.

Kada je riječ o hidroelektranama, resorni ministar je naveo HE "Dabar" iz sistema "Gornji Horizonti" (160 megavata), čija je vrijednost 351,5 mil KM, te HE "Mrsovo" na rijeci Lim (37,3 megavata) vrijednosti 188 mil KM.

- Zatim, hidroelektrane na rijeci Neretvi koje čine HE "Ulog" (35 megavata) i šest malih hidroelektrana ukupne vrijednosti 181,6 mil KM, te tri hidroelektrane na rijeci Bistrici (35 megavata), čija je vrijednost procijenjena na 93 mil KM - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, od oko 120 malih hidroelektrana (MHE) najznačajnije su MHE na rijeci Prači (16,4 megavata) čija je vrijednost 60 mil KM i MHE "Bočac 2" na rijeci Vrbas (8,6 megavata) vrijednosti oko 18 mil KM.

- Izgrađeno je 14 malih hidroelektrana čija je ukupna instalisana snaga oko 38 megavata, dok su građevinske dozvole pribavljene za još toliko malih hidroelektrana i očekuje se njihova izgradnja u narednom periodu od dvije godine - naglasio je Đokić.

On je podsjetio i na dva parka vjetrenjača - "Trusina" na području opštine Nevesinje i "Hrgud" na području Berkovića, svaki instalisane snage do 50 megavata, ukupne vrijednost 270 mil KM.

- Već je izgrađeno 26 malih solarnih elektrana, uglavnom na objektima privrednih subjekata ili fizičkih lica, a građevinska dozvola je pribavljena za još više od 20 malih solarnih elektrana koje će biti izgrađene u veoma kratkom periodu - istakao je Đokić.

Strategijom razvoja energetike u periodu od 2010. do 2030. godine, podsjetio je Đokić, planirano je investiranje oko 11,5 mlrd KM u energetski sektor Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina investirano je više od 1,3 mlrd KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.