NavMenu

Aktuelni projekti u oblasti enrgetike RS vrijedni 3,2 mlrd KM

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 08.02.2016. 13:39
Komentari
Podeli
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se trenutno u Srpskoj u oblasti energetike realizuju projekti vrijedni više od 3,2 mlrd KM.

Đokić je naveo da se uz planirani projekat Termoelektrane "Gacko 2", za koji su već obavljeni određeni razgovori, može govoriti o investicijama u vrijednosti većoj od 4 mlrd KM.

Osim TE "Gacko 2", čija će instalisana snaga iznositi oko 350 megavata, Đokić je dodao da su značajni i projekti TE "Stanari" (300 megavata) vrijedan 960 mil KM i TE "Ugljevik 3" (dva bloka po 300 ili jedan blok od 450 megavata) vrijednosti 1,1 mlrd KM.

- S obzirom na to da izgradnja energetskih objekata traje u prosjeku od tri do pet godina, do sada je izgrađena TE "Stanari" i puštena je u testnu fazu u kojoj se sinhronizuje sa prenosnom mrežom - istakao je Đokić.

Kada je riječ o hidroelektranama, resorni ministar je naveo HE "Dabar" iz sistema "Gornji Horizonti" (160 megavata), čija je vrijednost 351,5 mil KM, te HE "Mrsovo" na rijeci Lim (37,3 megavata) vrijednosti 188 mil KM.

- Zatim, hidroelektrane na rijeci Neretvi koje čine HE "Ulog" (35 megavata) i šest malih hidroelektrana ukupne vrijednosti 181,6 mil KM, te tri hidroelektrane na rijeci Bistrici (35 megavata), čija je vrijednost procijenjena na 93 mil KM - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, od oko 120 malih hidroelektrana (MHE) najznačajnije su MHE na rijeci Prači (16,4 megavata) čija je vrijednost 60 mil KM i MHE "Bočac 2" na rijeci Vrbas (8,6 megavata) vrijednosti oko 18 mil KM.

- Izgrađeno je 14 malih hidroelektrana čija je ukupna instalisana snaga oko 38 megavata, dok su građevinske dozvole pribavljene za još toliko malih hidroelektrana i očekuje se njihova izgradnja u narednom periodu od dvije godine - naglasio je Đokić.


On je podsjetio i na dva parka vjetrenjača - "Trusina" na području opštine Nevesinje i "Hrgud" na području Berkovića, svaki instalisane snage do 50 megavata, ukupne vrijednost 270 mil KM.

- Već je izgrađeno 26 malih solarnih elektrana, uglavnom na objektima privrednih subjekata ili fizičkih lica, a građevinska dozvola je pribavljena za još više od 20 malih solarnih elektrana koje će biti izgrađene u veoma kratkom periodu - istakao je Đokić.

Strategijom razvoja energetike u periodu od 2010. do 2030. godine, podsjetio je Đokić, planirano je investiranje oko 11,5 mlrd KM u energetski sektor Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina investirano je više od 1,3 mlrd KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.