NavMenu

Opštine u RS poreske dugove vraćaju na rate - Zahtjev za odgodu plaćanja podnijelo ukupno pet opština

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 08.02.2016. 10:18
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Zahtjev za odgodu plaćanja poreskog duga u ukupnoj visini od 2 mil KM podnijelo je ukupno pet opština u RS, rečeno je u Ministarstvu finansija RS, a četiri su već odobrena.

Kako je navela Vlatka Malidžan, portparol Ministarstva, Ministarstvo je rješenjima pozitivno riješilo pet zahtjeva za četiri opštine, i to za plaćanje u 60 mjesečnih anuiteta za Lopare za 207.000 KM, Kneževo/Skender Vakuf 160.000 KM, Sokolac za 765.000 KM i Novo Goražde u iznosu od oko 250.000 KM.

Inače, Novo Goražde ima i drugi reprogram, pa je ovoj opštini odobrena odgoda plaćanja poreskog duga u iznosu od 120.000 KM na 36 mjesečnih rata.

Malidžan je istakla da se za odgodu plaćanja poreskog duga obratila i Opština Kozarska Dubica u iznosu od 318.000 KM na 24 mjesečne rate, ali da taj zahtjev nije pozitivno riješen.

- Zahtjev nije riješen s obzirom na to da nije dostavljena zakonom propisana dokumentacija, te je tražena dopuna podneska koja nije dostavljena do 28. januara 2016 - istakla je ona.

Mile Zlojutro, načelnik Opštine Kozarska Dubica, kaže da odgoda za njihovu opštinu još nije odobrena jer se radi o garancijama koje može odobriti skupština, pa se mora čekati ta odluka.

Što se tiče saradnje sa Vladom RS i agencijama RS, ističe da je ona osrednja.

- U nekim dijelovima imamo izuzetno dobru saradnju, i kad su u pitanju saglasnosti o budžetu i eventualnim zaduženimja, i kad su neki projekti u pitanju. Ono gdje nismo zadovoljni je suviše tvrd stav Poreske uprave u pogledu pokretanja postupka prinudne naplate i stvaranja nama dodatnih troškova i zato smo se odlučili da idemo u ovaj reprogram - rekao je on.

(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Dalibor Nešković, načelnik Opštine Novo Goražde, s druge strane, kaže da nije zadovoljan saradnjom sa Vladom i institucijama, a to ilustruje činjenicom da je Poreska uprava, kako kaže, blokirala prošlogodišnje reprograme zbog neplaćene tri rate koje nisu mogli platiti jer ih je uprava blokirala zbog neplaćenih tekućih obaveza.


- Pokušavam stupiti u kontakt, međutim s nama niko ne želi da razgovara, iako barem jednom sedmično šaljem dopise. Ni direktori, ni ministri, ni predsjednik, ni premijer - kaže on.

Milovan Bjelica, načelnik Opštine Sokolac, ističe da su u opštini i više nego zadovoljni saradnjom sa institucijama RS.

- Kako se dogovorimo i sporazume koje potpišemo potpuno sprovodimo. Dakle, korektna je saradnja i tu nema nikakvih problema, posebno kad je u pitanju realizacija projekata obnove i izgradnje vodovoda i kanalizacije - kaže Bjelica.

Trenutne obaveze su, kako je rekao, naslijeđene od prethodne opštinske vlasti i da su se zato odlučili da uđu u odgodu plaćanja, kako bi opština normalno funkcionisala.

Radovan Marić, predsjednik Skupštine Opštine Kneževo/Skender Vakuf, kaže da su problemi nastali zato što bivši načelnik, kako on kaže, nije sarađivao sa opštinskim organima.

- Sada pregledavamo dokumentaciju pa ćemo onda saznati šta su obaveze. Vjerovatno da ima obaveza, ali više ćemo moći reći kada izvršimo kompletan uvid - rekao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.