NavMenu

VTK BIH: Održan okrugli sto na temu "Prepreke za razvoj malih i srednjih preduzeća"

Izvor: Fena Srijeda, 31.10.2007. 14:13
Komentari
Podeli

Mala i srednja preduzeća (MSP) i u svijetu predstavljaju najvitalniji dio privrede koji zapošljava najviše ljudi i generira najveći dio proizvodnih aktivnosti, pa je nužno da se smanje i otklone pravne i administrativne prepreke njihovom razvoju, istaknuto je danas (31.10.2007.) u Sarajevu na okruglom stolu "Prepreke za razvoj MSP-a".

Ovaj skup organizovala je VTKBiH u saradnji sa švicarskom Direkcijom za razvoj i saradnju - DEZA, i njemačkim Društvom za tehničku saradnju - GTZ.

Kako su istakli predstavnici GTZ-a i DEZA-e, cilj skupa je da se ukaže na prijedloge mjera za nadležne institucije radi poboljšanja strateških dokumenata koji regulišu ovu oblast i unapređenja položaja MSP, te da bi se ukazalo na potrebu saradnje svih nivoa vlasti da bi se došlo do povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH.

Govoreći o internim preprekama u razvoju MSP-a Wulf Goretzky iz GTZ-a izdvojio je česti nedostatak tehničke stručne podrške i nemogućnosti praćenja noviteta u tehnologiji. Što se tiče poslovnog okruženja, prema njegovim riječima, česti problemi MSP-a tiču se njihovog finansiranja i izlaska na nova tržišta.

Država ne prepoznaje značaj MSP-a i često ih tretira samo kao poreske obveznike. Ipak, posljednjih godina ima izvjesnih pomaka i vlasti na različitim nivoima shvataju da je ovaj sektor važan partner u privredi.

"U BiH prepreke razvoju malih i srednjih preduzeća MSP-a su takve da podsticaji, bez obzira što se mnogo radi u tom smislu, daju vrlo malo efekata u uslovima nepovoljne situacije za privatni sektor i MSP" kazala je novinarima konsultant Lejla Dragnić.

Ona smatra da su najveće prepreke u oblasti registracije firmi dobijanja raznih dozvola i kasnije inspekcija u toku poslovanja, kao i u oblasti poreske politike, i to ne samo visine poreza nego i procesa i troškova.

BiH je među zadnjim zemljama po broju MSP-a na hiljadu stanovnika, istakla je Dragnić dodajući da ih sve druge zemlje u regionu imaju mnogo više.

Takva preduzeća u BiH imaju važnu ulogu u budućem ekonomskom razvoju poput sličnih preduzeća u zemljama EU.

Prema nekim ranijim podacima, više od 60.000 preduzeća u BiH spadaju u mala i srednja, pa je uz visoku nazaposlenost, neupitna potreba za bržim podsticanjem i otklanjanjem prepreka razvoju privatnog sektora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.