NavMenu

Stvara se najveći svjetski proizvođač igračaka - Kompanije "Hasbro" i "Mattel" pregovaraju o spajanju

Izvor: seebiz.eu Petak, 05.02.2016. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Američke kompanije "Mattel" i "Hasbro" pregovaraju o spajanju, čime bi nastao najveći svjetski proizvođač igračaka, ispred danske kompanije "Lego", a tržišna vrijednost nove kompanije dostigla bi 20 mlrd USD.

"Hasbro", proizvođač igračaka "Transformers" i "Monopoly", pristupio je krajem prošle godine "Mattelu", proizvođaču "Barbie" lutkica, s prijedlogom za pripajanje, a razgovori i dalje traju.

Pregovori možda neće rezultovati dogovorom, napominju izvori agencije "Bloomberg", koja podsjeća da su te kompanije već jednom, 1996. godine, pregovarale o spajanju, a tada je "Mattel" za "Hasbro" ponudio 5,2 mlrd USD.

"Mattel" je veći igrač na tržištu od "Hasbroa", ali u posljednjih nekoliko godina gubi udio na tržištu, dok je "Hasbro" povećao prodaju, pa je sada, kažu analitičari, u zamahu. Dođe li do spajanja dvije američke kompanije, nastao bi najveći igrač na svjetskom tržištu igračaka.

Lani je u prvom polugodištu danski "Lego" preuzeo od "Mattela" vodeće mjesto na svjetskom tržištu. "Lego" je u prvom polugodištu 2015. ostvario prihode od 2,1 mlrd USD, dok su prihodi "Mattela" tada iznosili 1,9 mlrd USD. Američki "Hasbro" ostvario je u istom razdoblju prihode od 1,5 mlrd USD.

Analitičari kažu da će, dođe li do dogovora o spajanju, biti posla za tržišne regulatore zbog moguće monopolske pozicije. "Bloomberg" navodi da bi te dvije kompanije zajedno držale udio na inače vrlo fragmentiranom svjetskom tržištu igračaka od oko 20%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.