NavMenu

"Google" pretraživač postaje pametniji?

Izvor: Capital Petak, 05.02.2016. 12:03
Komentari
Podeli
Razvoj "Google" pretraživača uskoro preuzima John Giannandrea koji je do sada bio na čelu tima zaduženog za razvoj vještačke inteligencije, pa se očekuje da i pretraživač postane još pametniji.

Pretraživanje je promijenilo ljudske živote, pa više od milijardu ljudi zavisi od nas, napisao je na "Google" društvenoj mreži Amit Singhal, šef sektora za pretraživanje ove kompanije, najavivši skorašnji odlazak u penziju.

Iz "Google"-a su već objavili ime njegovog nasljednika i novog šefa jedne od najvažnijih "Google"-ovih divizija, a tehnološki analitičari vjeruju kako će ovo imenovanje odrediti budući smjer najpopularnijeg pretraživača na svijetu.

Na vodeće mjesto "Google" pretraživača stiže John Giannandrea koji trenutno u "Google"-u vodi tim koji razvija vještačku inteligenciju, pa na četu kažu kako je ovo jasan znak da će "Google" pretraživač u budućnosti postati "još pametniji".

Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, "Google" može prepoznavati govor i rukopis, spriječiti online prevare i odgovarati na mailove, a koliki je napredak ove tehnologije najbolje se može vidjeti na primjeru automobila bez vozača koji su proteklih godina odvozili stotine hiljada kilometara po Americi.


Takođe, veliki napredak na ovom polju mogao se vidjeti nedavno kada je "Google"-ov program "AlphaGo" pobjedio evropskog prvaka u igri "Go" (za koju kažu kako je najkompleksnija igra na svijetu), a s većom primjenom vještačke inteligencije, "Google" više ne bi bio ograničen samo na pretraživanje pojmova i fotografija, već bi mogao postati virtuelni asistent koji bi mogao da predviđa sve što korisnicima treba u određenim situacijama.

Da bi u tome uspio, pred Giannandreom je veliki posao, a kako je sam rekao u nedavnom intervjuu za "Fortune", "računari su danas prilično glupi", uporedivši ih sa četvorogodišnjim djetetom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.