Izvor: Poslovni | Petak, 05.02.2016.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Internet "ubija" trgovce namještajem u Njemačkoj - Do 2020. biće zatvoreno 10.000 prodavnica

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Studija koju je sproveo Institut za trgovinu iz Kelna pokazuje da će do 2020. čak 10.000 trgovaca namještajem biti prisiljeno da zatvori svoja vrata, uključujući i dio trgovina švedskog lanca IKEA. Internet prodaja namještaja godinama je bila u podređenom položaju, ali izgleda da će sada konkurenciji da zada nokaut kom se niko nije nadao.

Podaci njemačke studije ukazuju da je trećina njemačkih trgovina namještajem ugrožena. Iako se prema podacima udruženja njemačkih prodavaca namještaja tek 6% ukupne prodaje odnosi na onlajn prodaju, istraživanje je pokazalo da nakon knjiga i odjeće internet prodaja preuzima i namještaj.

Onlajn trgovina namještaja "Home24" u prvih devet mjeseci zabilježila je tako prodajni rast od više od 63%, a popularni njemački onlajn trgovac "Otto" nedavno je uveo i namještaj u svoju ponudu.

- Za sada se uglavnom manji kućni predmeti naručuju sa interneta, ali potrošači će se u budućnosti sigurno više usuđivati da putem interneta naručuju veće predmete, kao na primjer fotelje ili čitave kuhinje - očekuje stručnjak za industriju Jens Rotenstajn.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.