NavMenu

Proizvođači mlijeka spremni za kontrolu FVO komisije - Jedina strepnja neusvajanje zakona

Izvor: Dnevni avaz Petak, 05.02.2016. 11:56
Komentari
Podeli
Predstavnici Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) boravit će u BiH od 15. do 24. marta radi kontrole usaglašenosti uvjeta u vezi s proizvodnjom mlijeka namijenjenog tržištu EU. - Od njihovog posljednjeg dolaska, prije dvije godine, resorna ministarstva poljoprivrede i Kancelarija za veterinarstvo BiH napravili su velike iskorake. Uradili smo sve što se od nas zahtijevalo - rekla je Radmila Čojo, pomoćnica ministra za veterinarstvo RS, nakon sastanka s otkupljivačima i prerađivačima sirovog mlijeka koji preuzimaju mlijeko od proizvođača iz RS.

- U ovom trenutku imamo mlijeko koje ide na tržište EU i nijedna pošiljka nije imala primjedbu, niti je vraćena zbog slabog kvaliteta - rekao je direktor Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić.

- Što se tiče nas, dobro došli! Jedino strepimo šta će biti s usvajanjem tri zakona, što je obaveza, a koliko ja znam, još nisu usvojeni. Ali, što se tiče države, mi tu ne možemo ništa - rekao je Adin Fakić, direktor Mljekare "Milkos" iz Sarajeva, koja izvozi mlijeko i mliječne prerađevine u zemlje EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je za "Avaz" da se šest neusaglašenih pitanja odnosi na uređenje odobravanja objekata za izvoz, revizije službenih kontrola u izvoznim objektima, donošenje podzakonskih akata, usklađivanje entitetskih propisa ovim zakonima i definicije službenih veterinara na granici.


- Proteklih dana na radnoj grupi su usaglašena sva pitanja, osim posljednjeg. Naša očekivanja su da ćemo naći prihvatljivo rješenje i za njega te da će se u daljoj proceduri dobiti pozitivna mišljenja iz entiteta - naglasio je Šarović.

Standardi nisu nedostižni

Vlasnik farme norveških crvenih krava iz Trnopolja kod Prijedora Jusuf Arifagić rekao je da mljekari imaju proizvode veoma dobrog kvaliteta. I, kako ističe, često i boljeg od proizvoda EU te da standardi koje postavlja FVO nisu nedostižni

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.